Gazete Vatan Logo

Miraç Kandili ne zaman?

Tüm Müslümanlar için en önemli günlerden biri olan Miraç Kandili'nin bu yıl hangi tarihte idrak edileceği merak ediliyor. Mübarek Üç Aylar'dan Receb'in 27. gecesi olan Miraç Kandili'nde hangi ibadetlerin yapılması gerekir. İşte Miraç gecesi ile ilgili merak edilen tüm soruların cevapları...

Miraç Kandili ne zaman?

Kandil, İslamiyet’i benimseyen tüm Müslümanların kendi örf ve adetleri neticesinde yaşadığı ve dini anlamda kutsallığı bulunan olayların günümüzde kutlanmasıdır, yani bir nevi yıldönümüdür. Bu özel ve anlamlı günlerin temsili açısından da eskiden beri bir ritüel olarak cami ve mescitler kandil ışıkları ile donatılmaktadır. İşte bu gelenekten gelmektedir bu özel ve anlamlı günlerin kandil olarak nitelendirilmesi. Peki Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek?

MİRAÇ KANDİLİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Peki, Müslüman lemi’nin kutsal saydığı kandiller nelerdir?

Mevlit Kandili (12 Rebiülevvel),

Regaip Kandili (Recep ayının ilk Cuma gecesi olan Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece),

Miraç Kandili (27 Recep),

Beraat Kandili (15 Şaban),

Kadir Gecesi (27 Ramazan).

Miraç Kandili: Miraç Kandil’inin kutlanmasının temelini ise Hz. peygamberin en yüksek yere ulaşması için Müslümanlarca duaların edildiği geceden gelmesi oluşturur.

Miraç Kandili Ne Zaman?

Müslümanlar için en önemli dini kutlamalardan biri olan ve üç aylar içerisinde yer alan Miraç Kandili, içerisinde bulunduğumuz 2017 yılının 23 Nisan Pazar Günü ve Gecesine denk gelmektedir.

Haberin Devamı

Milyonlarca Müslümanın ibadetler ve dualar ile karşılayıp tamamlayacağı bu önemli ve kutsal gece her türlü dileğin ve temenninin hak tarafından kabul edileceği bir gece olarak görülmektedir.

Her önemli ve kutsal gecede olduğu gibi bu kandil gecesi de tüm camiler dolup taşacak, tüm eller en güzel dualar için açılacak. Recep ayının 27. Gecesine denk gelen Miraç Kandili, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in Mescid'i aksa'dan gökyüzüne yükseldiği hikmetli geceyi ifade etmektedir.

Miraç Kandili Nereden Gelir?

Miraç mucizesinin Hicret’ten bir yıl sonra veya 16 ay önce gerçekleştiğine inanılır (yani Recep Ayının 27.gecesinde). Çeşitli rivayetlere ve bazı dini kaynaklara göre Hz. Muhammed bir gece vakti Kâbe’den alınarak Burak adı verilen bir binek üzerinde Mescid-i Aksa'ya götürülür ve Hz. Muhammed’i taşıyan Burak da Beytül Makdis'in yani Süleyman Mabedi ’nin kalıntılarının bulunduğu güneybatı duvarına bağlanır. Ve yine rivayetin devamına göre Hz. Muhammed sırası ile eski Aksa denen yani bugünkü adı ile el-Aksa Cami'nin altındaki özel girişten Mescid-i Aksa alanına girerek, oradan Kubbet-üs-sahra'nın bulunduğu bölgeye geçerek orada Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. Zekeriya peygamberler ile buluşmuştur. Günümüzde Nebi Minberi olarak da bilinen alanda bütün peygamberler ile namaz kılan Hz. Muhammed, Miraç Minberi'nin bulunduğu bu alandan göğe doğru yükselerek kutsal bir gecenin mirasını günümüze dek bırakmıştır.

Haberin Devamı

Miraç Gecesi Neler Yapılmalı?

Biraz öncede belirttiğimiz üzere Miraç Gecesi üç aylardan biri olan Receb Ayının 27.gecesine denk gelen kutsal bir gecedir. Ve Bu gece tüm Müslümanlar ibadetlerini ve dualarını ayrı bir mutluluk ile gerçekleştirirler. Özellikler Miraç Gecesi okunan belli başlı dualar ve ayetler vardır bunlar ise sırası ile şunlardır;

Yatsı namazını müteakiben 12 rekât namaz kılınır. Her 2 rekâtta bir selam verilir. Her rekâtta ise 1 Fatiha-i Serif ile 10 İhlas-ı Şerif okunur.

Haberin Devamı

Namazı bitirdikten sonra ise 100 defa “Sübhanallahi velhamdülillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber, ve lâ havle velâ kuvvete illâ billahil aliyyil azim” denir ve ardından da 100 defa “istiğfar”, 100 defa da “Salâvat-i Şerife” okunur.