Gazete Vatan Logo

Lice dehşetini yaşadı

'Ateş sürüyordu. Cesedi 1 gün orada kaldı'

Lice dehşetini yaşadı

Tuğgeneral Aydın iddianamesinde şehit öğretmen Nurettin Soyer’in eşinin de ifadesi var: “Yere düştüm, eşimin vurulduğunu gördüm. Ateş sürüyordu. Cesedi 1 gün orada kaldı.”

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da bulunduğu 2’si asker 16 kişinin ölümüyle ile ilgili soruşturmayı geçen hafta tamamladı. İddianamede, 1993’te yaşanan olayın PKK’lıların saldırısı nedeniyle meydana geldi ancak örgütün o gün ilçeye hiçbir saldırı yapmadığını iddia ettiği ve bugüne kadar, saldırıya katılan bir örgüt mensubu da tespit edilemediği anlatıldı.

Tatbikat sanmış

Olaylarda ölen öğretmen Ali Nurettin Soyer’in eşi Nurhayat Soyer de geçen yıl ifade verdi. Soyer, 6 Eylül İlköğretim Okulu’nda görev yaptıklarını belirtti. Zırhlı bir araçtan ateş edildiğini gördüğünü ve 5 dakika sonra silahlar susunca tatbikat yapıldığını sandığını anlatan Soyer, bir öğrencinin içeride yaralandığını belirtti.

Öğretmen Nurhayat Soyer, öğrencileri gönderdikten sonra eve gitmek üzere çıktıklarını ve ilçe meydanına geldiklerinde aniden silah seslerinin yükseldiğini anlatarak, şöyle devam etti:


‘Ateş edenleri görmedik’

“Önümdeki çukura ayağım takıldı, düştüm. Geriye baktığımda eşimin vurulduğunu gördüm. Yüzü koyun yere düşmüştü. Başından bir kısmı kopup ayrılmıştı. Eşimin yanına doğru gidince öğretmen arkadaşlardan biri beni tutup uzaklaştırdı. Oradan geçen 25 yaşlarında tanımadığım bir genç eşimin yanına gidip sırt üstü çevirdi, nabzına baktı. Ateş devam edince yuvarlanarak uzaklaştı, yaralanmıştı. Ateş edenleri görememiştik. Eşimi orada bırakıp evlerimize gittik. Ertesi gün oraya gittim. Yerde yatıyordu, cesedi 1 gün dışarda kalmıştı. Beni yaklaştırmadılar. Vurulduğunda yanına gelen genci yaralı olarak birinin sırtında götürüldüğünü gördüm. Beni görünce ‘Keşke kurtarabilseydim’ dedi.”

Ben emir vermedim!

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın 1993’te Lice’de vurularak şehit olmasıyla ilgili iddialara Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da yanıt verdi. O dönem Jandarma Asayiş Kolordu Komutan Yardımcılığı yapan Başbuğ, avukatı aracılığıyla açıklama yaptı. Avukat İlkay Sezer, Başbuğ’un Aydın’a “Lice’ye git” emri verdiği iddialarının yalan olduğunu kaydetti. Sezer, iddianamede yer alan polis tutanağında, bölgenin yoğun ateş altında olduğunun anlatıldığını söyledi.

Sezer, 22 Ekim 1993 günü Korgeneral Hasan Kundakçı ile Başbuğ’un helikopter ile Lice’ye intikal ettiğini, yoğun ateş nedeniyle komando bölüğünün bulunduğu yere değil iç güvenlik taburunun bulunduğu yere indiklerini anlattı.

İlkay Sezer bu yazılanların bile 22 Ekim 1993 günü Lice’de yaşanan olayların bir kurgu olmasının yanlışlığını, inanılmazlığını ve akıl dışı olduğunu gösterdiğini savundu. (İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ)



Haberin Devamı