Gazete Vatan Logo

Pençe-Kılıç Hava Harekatı başladı! MSB: Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor

Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde PKK/KCK/YPG'li teröristler tarafından Türkiye'ye saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı icra edildiğini açıkladı. Türk Silahları Kuvvetleri'nin Suriye'de; "Tel Rıfat, Maranez, Derbesiye, Malikiye, Ayn el Arap, Karaçok , Ayn Dagne," bölgelerine, Irak'ta ise; "Sincar, Süleymaniye, Kandil" bölgelerine hava harekatı düzenlediği bilgisi verildi.

Pençe-Kılıç Hava Harekatı başladı! MSB: Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor

Milli Savunma Bakanlığı tarafından Suriye ve Kuzey Irak'a düzenlenen hava harekatı hakkında Twitter'dan paylaşım yapıldı.

Bakanlığın Twitter hesabından savaş uçağı görseli ile yapılan paylaşımda, "Hesap zamanı! Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor" ifadeleri kullanıldı.

Türk Silahları Kuvvetleri'nin Suriye'de; "Tel Rıfat, Minnig Havalimanı, Maranez, Derbesiye, Malikiye, Ayn el Arap, Karaçok , Ayn Dagne, Ayn İsa" bölgelerine, Irak'ta ise; "Sincar, Süleymaniye, Asos, Kandil , Erbil-Kandil arası" bölgelerine hava harekatı düzenlediği bilgisi verildi.

"SÜLEYMANİYE, KANDİL VE SİNCAR VURULUYOR"

CNN Türk muhabiri Ahmet Türkeş, harekatın detaylarını canlı yayında anlattı. Türkeş, "Geniş kapsamlı bir hava harekatının gerçekleştirildiği yönünde ilk bilgiler geliyor" diyerek şunları söyledi: Hangi unsurların katıldığıyla ilgili net bilgiler ortaya çıkacaktır. Türkiye'de 2 terör saldırısı olmuştu. Gözler Suriye'ye çevrilmişti. Son günlerde MSB dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. İstiklal Caddesi'nde hayatını kaybeden 6 vatandaşın fotoğrafını paylaşmıştı. İlk bilgilere göre Süleymaniye, Kandil, Sincar'ın vurulduğu bildirildi. Bugüne kadar 4 Operasyon gerçekleştirilmişti. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı Harekatı. Derinlikler iki ülkede de ayrı olacaktır. Suriye'nin Kuzeyinde operasyon bölgelerine yakın bölgelerin vurulduğu bilgisi geliyor.

Haberin Devamı

Türk Silahları Kuvvetleri'nin Suriye'de; "Tel Rıfat, Maranez, Derbesiye, Malikiye, Ayn el Arap, Karaçok , Ayn Dagne," bölgelerine, Irak'ta ise; "Sincar, Süleymaniye, Kandil" bölgelerine hava harekatı düzenlediği bilgisi verildi.

COŞKUN BAŞBUĞ: SÜRPRİZ DEĞİL

Harekat Türkiye için sürpriz değil. ABD Erbil konsolosluğu üzerinden bilgiyi paylaştı. Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu kritik ziyaret vardı. G-20. Operasyonun yapılacağız biz Amerika'ya bildirdik. Muhtemelen dedim bir hava harekatı gerçekleşecek. Tahmin ettiğimiz gibi bu süreçte İstiklal Caddesi'ndeki yaşadığımız hain saldırının etkisi çok büyük. İlk ifadelerde de dikkat edersen işin ucu Suriye'nin kuzeyine dayandı. Ayn El Arab, Arfin, Münbiç çok konuşulan bölgelerdi. Burada çok kirli yapılanmalar var. Terör hadisesi giderek kümeleniyor, tedbir almak lazım diyoruz. Samimiyet aradığımız ülkeler terörü destekleyen, siyasi süreç izliyorlar. Minnak çok önemli burada. Türkiye asla seyirci değil. Ortaya çıkan bir harekat var. Terör örgütüne çok büyük darbe. Burada bir harekat olursa Suriye Milli Ordusu'nun önemli bir rol oynayacağını söylemiştik ki baktığımızda süreç böyle işliyor. Bizim burada amacımız terör örgütleriyle mücadele. Biz burada harekatı büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Gerekli ülkeleri de uyarıyoruz. Sayın Çavuşoğlu'nun şu cümlesini hiç unutmam, ABD ile karşı karşıya gelme ihtimaliniz var mı sorusuna " Biz burada terörle mücadele ediyoruz. Burada mücadele ederken biz terörün yanında kim var diye bakmayız." demişti. Bu sözün şu an tesir ettiğini görüyoruz.

Haberin Devamı

HAVA HAREKATININ İLK GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik hava harekatının ilk görüntülerini paylaştı.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Terör yuvaları tam isabet vuruşlarla yerle bir ediliyor." ifadesine yer verildi.

Paylaşımda ayrıca, terör hedeflerinin vurulduğu anlara ilişkin görüntüler yer aldı.

YAVUZASLAN: ARTIK GECE RAHAT UYUYAMIYORLAR

Gazeteci Güngör Yavuzaslan ise "İstiklal'deki saldırıya misilleme olarak görülecek bir operasyon" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:Operasyona Suriye Milli Ordusu da destek veriyor. Terör örgütünün kamp olarak kullandığı noktalar hedef alınıyor. Bu operasyonu terör örgütü kaynakları da açıklamış durumda. Sahada yangın var. Bu yangın sadece terör kamplarının ortadan kaldırılması değil, destekçilerini de etkiliyor. Bize gelen ilk bilgiye göre, örgütte yüksek düzeyde kayıp var. Şu anda F16'larımızın vurduğu noktalara yakın yerlerde ABD askerlerinin de olduğunu biliyoruz. 'Türkiye harekat yapamaz' diye bir söz oluşmuştu. Artık gece rahat uyuyamıyorlar.

Haberin Devamı

HAREKATIN ADI BELLİ OLDU

MSB, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde PKK/KCK/YPG'li teröristler tarafından Türkiye'ye saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı icra edildiğini açıkladı.

MSB, Pençe-Kılıç Hava Harekatı'nın terörü kaynağında yok etmek amacıyla BM Antlaşmasının 51. maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı doğrultusunda gerçekleştirildiğini bildirdi.

RUSYA'NIN KONTROLÜNDEKİ HAVA SAHASI KULLANILDI MI?

CNN Türk'ün elde ettiği bilgilere göre, Türkiye Rusya'nın kontrolündeki hava sahasını kullanmadan operasyonu yapıyor. Ahmet Türkeş yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:
Milli Savunma Bakanlığı operasyona ilişkin ilk görüntüleri paylaştı. 30 saniyelik bir görüntü. O karargah binası olarak değerlendirdiğimiz iki bina geliyor ekrana, önce soldaki hedef ardından da sağdaki hedef vuruluyor. Karargah olarak değerlendirilen iki bina vuruluyor. İnsansız hava araçları da saniye saniye o anları kaydediyor. Hemen arkasında da bir silo bölgesi olduğunu tahmin ettiğimiz ( Gıdaların olduğu bölge) bir hedef vuruluyor. Ancak patlama o kadar şiddetli ki görüntülerde bozukluk meydana geliyor. Bu da aslında bize önemli ayrıntılar veriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri sadece tespit ettiği yerleri vurmuyor. Aynı zamanda operasyon anında birbirinden farklı hedefleri de insansız hava araçlarıyla canlı yayında naklen izleyebiliyor. Bu görüntülerin de Hava Kuvvetlerinin harekat merkezinde çekildiğini tahmin ediyoruz. Çünkü bir lazerle o hedeflere yönelik bir izleme yapılıyor. Genelde bu tarz operasyonlarda belirlenen bir hedefe birden fazla mühimmat atılabilir. Yani o hedef birden fazla kez vurulabilir ki o hedefin kesin bir şekilde imha edilebilmesi için. Ama burada tüm hedefler yalnızca tek seferde ve tam isabetle vuruluyor. Bu da aslında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu hedefleri izlediğini, tespit ettiğini ve başarılı bir şekilde vuracak kabiliyette olduğunun göstergesi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin hava sahasına Rusya'nın kontrolündeki bölgeye girmeden bu operasyonu gerçekleştirdiği bildiriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Rusya'nın kontrol ettiği Suriye Hava Sahasına girmeden bu operasyonu gerçekleştirebilir mi sorusuna cevap oluyor bu görüntüler. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hem yerli savunma sanayinin desteklediği kabiliyetlerle hem de yılların getirdiği bu özel birikimle bu operasyonu bir başka ülkenin hava sahasına girmeden gerçekleştirebiliyor.

'TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ KARADAN KARAYA BU HEDEFLERİ VURABİLİYOR'

Hem Fırtına Obüsleri hem de Topçu Birlikleri dediğimiz sistemlerle 40-50 kilometlerik bir menzilde Türk Silahlı Kuvvetleri karadan karaya bu hedefleri vurabiliyor. Savaş uçakları ve silahsız insansız hava araçlarıyla da bu hedefler başarıyla imha edilebiliyor. Bu görüntülerde bunu ispatlar nitelikte.

"NE GEREKİYORSA ONU YAPMAKTA KARARLI OLDUĞUMUZU TÜM DÜNYANIN BİLMESİ LAZIM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'daki G20 Liderler Zirvesi'nin son gününde düzenlediği basın toplantısında İstanbul'daki terör saldırısının ardından sınır ötesi bir operasyonun gündeme gelip gelmediğiyle ilgili soruya şöyle cevap vermişti:
Şu anda sorgulamalar, soruşturmalar devam ediyor. Bu sorgulamalar neticesinde nereye uzanıyor, bunların araştırılması yapılıyor. Bu araştırma neticesinde de ne gerekiyorsa onu yapmakta kararlı olduğumuzu tüm dünyanın bilmesi lazım.

'TERÖRİSTLER BUNUN HESABINI MİSLİYLE ÖDEYECEK'

Milli Savunma Bakanlığı, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı terör saldırısının ardından yaptığı açıklamada, "Teröristler bunun hesabını misliyle ödeyecek! Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.