Gazete Vatan Logo

‘Kutuplaşmanın belgesi Ergenekon’

Araştırmada zıt sonuç ortaya çıktı

Ergenekon davasına bakışı konu alan araştırmada iktidar ile anamuhalefet arasında tam zıt sonuç ortaya çıktı. Sonucu değerlendiren Tarhan Erdem: Türkiye’nin yüzde 80’i kutuplaşmış durumda…

Konda Araştırma Şirketi, Ergenekon davasıyla ilgili bir araştırma yaptı. Kamuoyu araştırmasına katılanlara “Ergenekon davası etrafında dönen tartışmalarla ilgili fikrinizi aşağıdaki cümlelerden en iyi hangisi açıklıyor” sorusu soruldu. Bu sorunun şıkları olarak da “Hükümet çetelerle mücadele ediyor” ile “Hükümet muhalifleri cezalandırılıyor” sunuldu. Soruya Türkiye genelinin yüzde 57’si ‘hükümet çetelerle mücadele ediyor’ cevabını seçti.

Partilere göre değişiyor

Ancak veriler, ‘Hangi partiye oy vereceksiniz’ sorusuna verilen cevaplarla karşılaştırıldığında ise ortaya çarpıcı bir sonuç çıktı.

Bu sonuca göre Ak Parti’ye oy vereceğim diyenlerin yüzde 87’nin Ergenekon davasına destek verdiği ve davayı çetelerle mücadele olarak algıladığı anlaşılıyor. Aynı sonuçlar CHP’ye oy verecekler için değerlendirildiğinde ise ortaya bambaşka bir tablo çıkıyor. CHP’lilerin yüzde 83’ü bu davayı, muhalifleri cezalandırma olarak görüyor.

Konda Araştırma Şirketi’nin sahibi Tarhan Erdem, ortaya çıkan bu tablonunun Türkiye’deki kutuplaşmanın belgesi olduğunu söylüyor: “Siyasi anlamda tartışılan bir konu olduğunda, Ak Parti’ye destek verenler ile CHP’ye destek verenler bir çizginin iki ucunda yer alıyor. Bir tarafın ak dediğine diğeri siyah diyor. Bundan önceki yıllarda arada uzlaşılan ya da gri olarak adlandırdığımız alanlar vardı. Şimdi bu gri alanların sayısı azaldı. Yaptığımız araştırmaya göre Türkiye’nin yaklaşık yüzde 80’i kutuplaşmış durumda. Yaklaşık yüzde 20 kararsız.”

İşte fotoğraf

Tarhan Erdem, 13 Aralık 2012 tarihinde, Silivri’deki Ergenekon davasında ortaya çıkan olayları kutuplaşmanın sonucu olduğunu söyledi: “Bugün bir partinin desteklediği fikre diğeri karşı çıkıyor. Uzlaşma kültürü ortadan kalkmış durumda. Silivri’de yaşanan olaylar da bunun başka bir kanıtı. Oraya giden insan, duruşmayı takip etmek isteyenler bu davayı tümden ‘hükümet muhalifleri cezalandırıyor’ olarak algılıyor. Bu konuda ise kafalarında ‘acaba’ sorusu yok.”

MHP değişken

Erdem, MHP’nin konumunun ise farklı olduğunu söylüyor: “Araştırmaya katılan MHP’lilerin yüzde 70’i Ergenekon davasını ‘Hükümet muhalifleri cezalandı-rıyor’ olarak görüyor. Burada CHP ile bir paralellik söz konusu. Ancak MHP’liler konuya göre tavır takınıyor. Her konuda CHP ile aynı çizgide hareket etmiyor. Örneğin dokonulmazlık-ların kaldırılmasında Ak Parti ile aynı fikre yakın. Bu anlamda MHP daha değişken.”

Haberin Devamı