Gazete Vatan Logo

Kürtçe savunma ısrarında hüsran!

Tercümanla da anlaşamayınca Türkçe savunma yaptı

Ağrı’da PKK/KCK terör örgütünün Öz Savunma Birliği (ÖSB) yapılanmasına bağlı olduğu ve okul yakma eylemine katıldığı iddiasıyla yargılanan üniversite öğrencisi 7 sanık dün ilk kez hakim karşısına çıktı. Yavuz Selim İlköğretim Okulu’na molotoflu saldırı yaptıkları iddiasıyla yargılanan sanıklar Kürtçe savunma yapmak istedi. İbrahim Çeçen Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı 4’üncü sınıf öğrencisi Seyithan Erkan, Kürtçe metni okuyarak savunmasına başladı. Bir süre sonra Erkan ile tercümanı arasında anlaşmazlık çıktı. Kürtçe metni tam okuyamayan Erkan, söyledikleri tercümanı tarafından yanlış çevrilince mahkeme heyeti tarafından uyarıldı.

Hakim uyardı

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, şunları söyledi: “Bize gelen iddia şöyle: Cezaevlerinde Kürtçe metin verilerek baskı yapılıyor. Özgür ifade verme hakkı engelleniyor. Okuduğunu kağıda bakmadan tekrarlayabilecek misin? Kendini hangi dilde daha iyi ifade ediyorsan o şekilde savunmanı yap. Bu şekilde gerçek demokratik yargılama yapamadığımız endişesine kapılıyoruz.”

Bunun üzerine Türkçe devam eden sanık, “Kamuoyunun dikkatini açlık grevlerine çekmek için okul yakmaya karar verdik. İçeri girdiğimizde vazgeçtik” dedi. Mahkeme, Erkan Efe’nin tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Ücreti sanıktan

Anadilde savunmayla ilgili yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkçe bilmeyen ya da engelli olan şüpheli, sanık, mağdur veya tanığın tercümanının giderleri Hazine tarafından karşılanacak. Türkçe bildiği halde tercüman isteyenler ise ücretini ödeyecek.

Haberin Devamı