Gazete Vatan Logo

Koridor pazarlığı!

Yüksekova’da PKK, aşiret reislerinin aracılığıyla ‘Koridor açın çatışmadan Irak’a geçelim’ teklifinde bulundu. Güvenlik güçlerinin cevabı ise ‘Teslim olun saçınızın teline zarar gelmez’ oldu.

Koridor pazarlığı!

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde operasyon hazırlığında olan güvenlik güçlerine PKK’dan ilginç bir teklif geldi. Bölgedeki askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre 2 gün önce Yüksekova’da aralarında ilçenin ileri gelenlerinden ve bazı aşiret reislerinden oluştuğu iddia edilen bir grup Yüksekova Kaymakamlığı’na geldi. Kendilerinin Kandil ile bağlantılı ve koordineli çalışan yeni bir inisiyatif başlattığını söyleyen grup, ilçedeki teröristlerin ’uygun bir zaman tanınması ve bir koridor açılması halinde’ Irak’a geçebilecekleri, karşılığında da güvenlik güçlerinin ilçede operasyon ve arama yapmamaları’ yönündeki taleplerini iletti.

Eğer samimilerse...

Valilik, Kaymakamlık yetkilileri ve güvenlik güçleri ise ’Zaman tanıma ve koridor açılması’ talebinde bulunduğu belirtilen gruba, böyle bir zaman tanımanın söz konusu olamayacağını, Yüksekova’da karışıklık olmaması konusunda samimilerse PKK’lı teröristlerin silahlarını bırakarak teslim olmalarını söyledi ve “PKK’lıların teslim olmaları halinde kendilerine hukuk çerçevesinde davranılacak ve saç kıllarına dahi zarar gelmeyecektir” dedi. Ancak grup teröristlerin teslim olmayı kabul etmediklerini, birkaç gün zaman verilerek açılacak koridordan gitme şartını olmazsa olmaz olarak gördüklerini tekrar etti.

Haberin Devamı

‘Uyuşturucu yüzünden’

Güvenlik güçlerinden alınan bilgiye göre, Yüksekova ile ilgili böyle bir teklif gelmesi çarpıcı bir durum. Çünkü şimdiye kadar Cizre, Sur, İdil ve Silopi’de yapılan operasyonlarda böyle bir teklif sunulmadı. Operasyonların başladığı Nusaybin, Şırnak’ta da böyle bir durum söz konusu değil. Güvenlik kuvvetleri ‘koridor’ teklifinin altında yatan nedeni uyuşturucuya bağlıyor. Güvenlik kaynaklarına göre eroin, kokain, esrar, captagon gibi uyuşturucu trafiğinin bel kemiği Yüksekova. Yapılacak operasyonlarda Yüksekova’daki evlerin cephane, patlayıcı ve teröristten arındırılması için ev-ev arama yapılacak. Bu aramalarda ise bu trafik büyük zarar görecek.

Baronlar rahatsız

PKK’nın para kaynağı büyük ölçüde kesintiye uğrayacak. Bu ihtimal çoğu İstanbul’da yaşayan uyuşturucu baronlarını rahatsız ediyor. Güvenlik güçleri tarafından yapılan değerlendirmeye göre, koridor açılması durumunda Yüksekova’dan 450 terörist çıkacaktı. Ancak teslim olan PKK’lıların verdiği ifade ve yapılan istihbarat çalışmalarına göre Yüksekova’da 200’ü dağ kadrosundan olmak üzere yaklaşık bin terörist bulunuyor. Koridor açılması durumunda en zayıf 450 terörist Yüksekova’dan ayrılacak. Kalanlar ise uyuşturucu trafiğini ve Yüksekova’nın kontrolüne devam edecek. Bu tablo yüzünden ‘koridor’ teklifi kabul edilmedi.

Haberin Devamı

Şırnak’ta top atışları

Şırnak’ta önceki gece ve dün gün boyu Dicle Mahallesi ile Yeşilyurt Mahallesi’nde bulunan barikatlar yoğun top ve tank atışlarına tutuldu. Top atışlarıyla birçok barikat ve el yapımı patlayıcının etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

Yüksekova’nın yüzde 60’ı boşaldı

Kazdıkları çukurlar ve oluşturdukları barikatlarla yaşamı hiçe sayan, halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden PKK’lı teröristler, merkez nüfusu 70 bin dolayında olan Yüksekova’da 40 bin kişiyi yerinden etti. Teröristler tarafından “canlı kalkan” olarak kullanılmak istemeyen aileler, başta Hakkari ve Van olmak üzere çevre illerdeki yakınlarının yanına ya da kiraladıkları evlere yerleşti. 13 Mart’tan itibaren sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçede terör tehdidinin ortadan kaldırılması için çalışma başlatan güvenlik güçleri, teröristlere sık sık “teslim olun” çağrısı yapıyor.

Haberin Devamı