Gazete Vatan Logo

Kış saati uygulaması nedir? Kış saati uygulaması neden kalktı? Kış saati uygulaması başlar mı?

Kasım ayı ile birlikte milyonlar kış saati uygulaması ile ilgili detayları araştırıyor. Sabah saatlerinde havanın karanlık olması nedeniyle sosyal medyada kış saatine geçilmesi ile ilgili yorumlar arttı. Ebeveynler başta olmak üzere, çalışanlar ve öğrenciler kış saati uygulamasına yeniden geçilmesi için Twitter’da paylaşımlar yapılıyor. Peki, Kış saati uygulaması nedir? Yeniden kış saati uygulaması neden kalktı? Kış saati uygulaması başlar mı? İşte detaylar…

Kış saati uygulaması nedir? Kış saati uygulaması neden kalktı? Kış saati uygulaması başlar mı?

Kasım ayının gelmesiyle birlikte kış saati uygulaması gündem oldu. Geçmişte yılın bu zamanlarında uygulanan kış saati uygulaması, telefonların da otomatik olarak saati geri almasıyla birlikte yeniden konuşuluyor. Sosyal medyada kış saatine geçilmesi için pek çok kişi paylaşımlar yapıyor. Başta ebeveynler olmak üzere, çalışanlar ve öğrenciler, sabah saatlerinde havanın karanlık olması nedeniyle kış saati uygulamasının yeniden uygulanmasını istiyor.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NE ZAMAN KALKTI?

Resmi Gazete'de yayımlanan bilgiye göre, Türkiye'de 2016'dan bu yana kalıcı yaz saati uygulaması geçerli olmaktadır. Bu nedenle Türkiye'de 2022 yılında da kış saati uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDEN KALKTI?

Ülkemizde gün ışığından daha fazla yararlanılabilmesi için kış saati uygulaması kaldırıldı. Yaz saatinde daha fazla gün ışığından yararlanılıyor.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı.

Haberin Devamı

KIŞ SAATİ UYGULAMASI BAŞLAR MI?

Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde uygulanan yaz-kış saati uygulamasında değişiklik zamanı geldi. Söz konusu ülkelerde saatler 1 saat geri alındı. Türkiye’de 1972 yılında başlayan yaz-kış saati uygulamasından 7 Eylül 2016 tarihi itibariyle vazgeçilmiş ve kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmişti. Bu nedenle Türkiye'de saatler geriye alınmıyor.