Gazete Vatan Logo

'Kardeşlerimi kurtaramadı'

Selin vurduğu Canik’i ziyaret eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu minik Zeynep'in kurtuluş öyküsünü dinledi

Selin vurduğu Canik’i ziyaret eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na kurtuluş öyküsünü anlatan minik Zeynep, “Amca, babam beni kurtardı ama tekrar eve giremedi” dedi.

Samsun’da selin faciaya dönüştüğü felaket bölgesinde inceleme yapmak için kente gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, karayoluyla Ankara’ya dönerken afette 2 çocuğunu kaybeden TOKİ konutlarında kapıcılık yapan Recep Yılmaz’ın Havza’ya 35 kilometre uzaklıktaki dağlık Çiftlik Köyü’ndeki babasının evine gitti. Aileye taziyelerde bulunan Kılıçdaroğlu’na baba Recep Yılmaz sel olayını anlattı. Recep Yılmaz, evlerine su girmeye başladığında kızı Azime Zeynep’i dışarıya çıkarıp güvenli bir yere bıraktığını söyleyerek, “Tekrar içeriye girmek istedim. Ancak kapıyı açamadım. Camlar kırılmış ve içerisi su dolmuştu. Eşim ile 2 çocuğum içeride kaldı. Eşim Hüsniye’yi kurtarma ekipleri çıkardı. Ancak, 5 yaşındaki oğlum Abdullah ile 1.5 yaşındaki Hüseyin hayatını kaybetti” diye konuştu.

Annemi polisler kurtardı

Kılıçdaroğlu selden kurtulan Azime Zeynep Yılmaz ile sohbet ederek elini öptü. “Babam beni kurtardı, kardeşlerimi kurtaramadı” diyen küçük kız, yaşadığı korku dolu geceyi Kılıçdaroğlu’na anlattı: “Ben uyuyordum. Babam beni uyandırıp dışarıya çıkardı. Ne olduğunu anlamadım. Her yer su doluydu. Sonra tekrar eve girmek istedi. Giremedi. Sonra birlikte gidip polislere haber verdik. Onlar annemi kurtardılar ama kardeşlerim içeride kaldı” dedi. Kılıçdaroğlu daha sonra köylüler bir süre daha sohbet edip çay içtikten sonra Ankara’ya gitti.

Ölenlerin sayısı 11’e çıktı

Samsun’da meydana gelen selde hayatını kaybedenlerin sayısı 11’e yükseldi. Dün otomobili bulunan Mustafa Gazel’in, olay yerine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bugün denizde cesedi bulundu. Canik’te geçen salı günü akşamı meydana gelen selde hayatını kaybeden sanayide oto kaporta dükkanı bulunan 47 yaşındaki Mustafa Gazel’in cesedi, arama çalışmaları yapan ekipler tarafından Karadeniz’de bulundu. Önceki gün Mert ırmağında otomobili bulunan Gazel’in cesedine olay yerinden yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta denizde rastlanıldı.

Satıp kaçıyorlar

Suların evlerden boşaltılmasıyla birlikte adeta çamur deryasına dönen Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarında vatandaşlar çamurla kaplı evlerini temizlerken, kullanılamayacak hale gelen eşyalarını da kapının önüne koyuyorlar. Birçok ev sahibi evlerini emlakçılara vererek satışa çıkarırken, emlakçılar konutlara satılık tabelaları koydu. Daha önce gecekondu bölgesinde oturduğunu ve evine karşılık TOKİ’den daire aldığını kaydeden Ahmet Kaya ise, “30 bin lira civarında TOKİ’ye borcum vardı. Onu da ödüyordum. Ancak şimdi evimi satmak istiyorum. Kimse almaz. Çünkü burada artık kimse oturmak istemez. Eğer TOKİ olmasaydı ve biz gecekondularda otursaydık o evlerden sağ çıkamazdık. Can kaybı daha fazla olurdu. Bu gerçeği de görmemiz gerekiyor” dedi.

Kapıcı daireleri artık yerin dibinde olmayacak

Apartmanların zemin katlarında bulunan kapıcı dairelerinin yeniden gözden geçirileceğini dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yürürlükte olan 3194 sayılı İmar Kanunu 70-80 senelik olduğunu ifade ederek, “Bu kanun ve belediyelerin çıkardıkları yönetmenliklere göre iskan edilebilecek gerek kapıcı daireleri gerekse de bodrum katları, bodrum derken sıfır kotunun altında yapılan, pencereleri 50 santim yukarda olmak şartıyla yapılabilen daireler. Samsun’da pencere 90 santim yukarda yapılmış. Ama bu durumun bir gözden geçirilmesi lazım” dedi. Türkiyenin belli bir seviye geldiğini kaydeden Bakan Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti, “Sadece sel afet yönünden değil, hayat kalitesinin artması yönünden de gözden geçirilmesi gereken bir husus. Kapıcı daireleri sadece Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan binalarda bulunmuyor, tüm Türkiye’deki yapılacak binalarda da gözden geçireceğiz”

Haberin Devamı