Gazete Vatan Logo

Karar Yüce Divan’ın!

Ergenekon davasında mahkeme eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve bağlantılı suçu işledikleri iddia edilen komutanların dosyasını görevsizlik kararı vererek ‘Yüce Divan’ sıfatıyla yetkili ve görevli olduğunu belirttiği Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi

Karar Yüce Divan’ın!

Ergenekon davası mahkemenin Yargıtay’ın verdiği bozma kararına uymasıyla yeniden görülmeye başladı. Mahkeme 21 Haziran tarihinde görülen duruşmada eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve onunla bağlantılı suç işlediği iddia 18 sanığın dosyasını ayrılmasına karar vermişti. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başbuğ’la ilgili kararını dün verdi. Mahkeme, Başbuğ ve aralarında eski kurmay albay Dursun Çiçek, eski orgeneral Nusret Taşdeler ve eski tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun da bulunduğu 18 kişinin dosyasını görevsizlik kararı vererek Yüce Divan sıfatıyla yetkili ve görevli olduğunu belirttiği Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi.

O işlemler hükümsüz

Mahkeme kararında, “Dosyada yapılabilecek tüm tartışmaların ve gerekirse delillerin değerlendirilmesinin yüksek görevli mahkemece yapılmasının uygun olacağı her türlü izahtan ötedir. Bozma ilamı da açıkça bunu belirtmektedir” dedi. “Derhal beraat kararı verilip verilmeyeceği değerlendirmesinin dahi yüksek görevli mahkemece yapılmasının yerinde olacağı” ifadeleri kullanılan gerekçede, “Zira görev hususunun öncelikle değerlendirilmesi zorunlu hususlardan olduğu görevli olmayan mahkemece yapılan işlemlerin hükümsüz olduğu, bu nedenle olası bir beraat kararının da yüksek görevli mahkemece verilmesinin en doğru olacağı sonucuna varılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

Gerekçenin hüküm kısmında ise şöyle denildi: “Açıklanan bu nedenlerle uyma kararı verilen Yargıtay’ın bozma ilamı gereği olarak görevsizlik kararını vermek gerekmiştir. Bu nedenle İlker Başbuğ, Dursun Çiçek, Mustafa Bakıcı, Hasan Iğsız, Mehmet Eröz, Hüseyin Nusret Taşdeler, Fuat Selvi, Ziya İlker Göktaş, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, Sedat Özüer, İsmail Hakkı Pekin, Hıfzı Çubuklu, Mehmet Otuzbiroğlu, Alaettin Sevim, Orhan Güçlü, Murat Uslukılıç, Mehmet Bülent Sarıkahya ve Meryem Kurşun’un iddianamedeki sevk maddeleri gereğince yargılanmaları için dosyanın Yüce Divan sıfatıyla yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verilmiştir.”

Alparslan Arslan için de yetkisizlik

Yargılama sırasında hayatını kaybeden Arif Doğan, Sami Hoştan, Muzaffer Tekin’in de aralarında bulunduğu 11 sanığın hakkındaki davanın düşürülmesine karar veren mahkeme bozulan kararda tüm suçlardan beraat eden 21 sanığın da beraatine karar verdi. Mahkeme ayrıca Alparslan Aslan’ın da bulunduğu Danıştay saldırısına ilişkin dosyayı yetkisizlik kararı vererek Ankara’ya gönderdi.

Haberin Devamı