Gazete Vatan Logo

Kalbimin yarısı İstanbul’da kaldı

Papa’nın ülkesine dönmek üzere THY uçağına binmeden önce söylediği son söz bu oldu

Papa 16’ncı Benedict, son gününe Harbiye’deki Saint Esprit Katedrali’nde düzenlenen ayinle başladı. Katedral girişinde cemaat üyelerinin alkışları ve “Viva Papa” tezahüratlarıyla karşılanan Papa’nın, 1,5 saat süren ayinine Ortodoks, Katolik, Süryani ve Ermeni cemaatinden 600 kişi katıldı.

TÜRKÇE İLAHİLER SÖYLENDİ
Ayinde, İncil’den Türkçe ve Latince bölümlerin yanısıra farklı dillerden dualar okundu, Süryanice ve Türkçe ilahiler söylendi.

KONSTANTİNAPOLİS PATRİĞİ
Papa Türkiye’deki son konuşmasında kritik konulara değindi, önemli mesajlar verdi, Bartholomeos ’a ise ‘Konstantinopolis Patriği, Kutsal Peder I. Bartholomeos’ diye hitap etti:

HALKTAN TRAFİK ÖZRÜ
Papa, ayin bitiminde Türkiye’ye ve İstanbul halkına teşekkür etti: “Burada olduğum sürece, halkın günlük hayatını sürdürebilmesi için rahatsızlık verdiğini biliyorum. Anlayış ve sabır için tüm kalbimle teşekkür ederim.”

DENİZDEN KONVOY
Papa’nın ayini ve uğurlanışı sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Havaalanına sahilyolundan giden Benedict’in aracını deniz polisi ve Sahil Güvenlik’ten 2 bot izledi. Papa uçağına binmeden önce, “Kalbimin yarısı İstanbul’da kaldı. Ziyaretin iki dinin birbirini daha iyi anlamasına vesile olacağına inanıyorum” dedi.

Birlik ayini böldü
Papa 16. Benedict’in dün sabah Katolik cemaatinin İstanbul’daki Saint Esprit Katedrali’nde yönettiği ve birlik mesajı verdiği ayin yüzünden Fener rum Patriği Bartholemeos ile Türkiye Ermenileri Patriği 2. Mesrob’un arası bozuldu. Papa, ayinin barış selamı bölümünde önce Rum Patriği Bartholomeos, sonra da Türkiye Ermenileri Patriği 2. Mesrob ile kucaklaştı. Daha sonra Patrik Mesrob, Süryani Ortodoks Patrik Vekili Yusuf Çetin’le kucaklaştı. Ancak iki patriğin selamlaşmadıkları dikkatten kaçmadı. Ayindeki Katolik rahiplerinden edindiğimiz bilgiye göre Bartholomeos, 2. Mesrob ile yan yana oturmayı istemedi. Yine rahiplere göre Bartholomeos ayinin sonundaki “son kutsama” konusunda da sorun yarattı. “Papa beni ziyarete geldi” diyerek, Türkiye Ermenileri Patriği 2. Mesrob’un son kutsamada yer almasını istemedi. Böylece, dünkü ayinde, daha önceki iki Papa ziyaretlerinde olduğu gibi, son kutsamayı Papa, Rum ve Ermeni Patrikleri birlikte vermedi. Patrik Bartholomeos’un isteği üzerine Hıristiyanlar için önemli olan son kutsamada Ermeni Patriği yer almadı.

PAPA’YA VEDA
Kokpit camında Vatikan ve Türk bayrakları olan, THY’ye ait ‘Bodrum’ adlı uçakla saat 13.10’da Roma’ya hareket eden Benedict’i, uğurlayan en yüksek devlet yetkilisi İstanbul Valisi Muammer Güler’di.

BEYAZ GÜVERCİN UÇURDU
Papa, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de katıldığı Saint Esprit Katedrali’ndeki ayin öncesinde katedral bahçesindeki ’Türk dostu’ Papa 23’üncü Jean’ın heykelinin açılışını yaptı. Barışı temsilen dört beyaz güvercin uçurdu.

’Ekümenik’ diyen spiker radyoya sürüldü
Papa’nın Türkiye ziyaretinin en büyük faturası TRT’ye çıktı. Başbakan’ın Esenboğa Havaalanı’nda yaptığı Papa görüşmesinde canlı yayın skandalı çıktı. Kameramanların korumalar tarafından engellenmesiyle yaşanan skandal için TRT Genel Müdürlüğü inceleme başlattı. Esenboğa ve Anıtkabir’deki görüntülerden dolayı canlı yayın yönetmeni ve görevlilerin savunması istendi. İkinci kriz ise “ekümenik” sıfatından dolayı yaşandı. Papa’nın Meryem Ana Kilisesi’ndeki görüntülerini stüdyodan anlatan TRT Haber Spikeri Sermin Baysal Ata, canlı yayında “İstanbul Ortodoks Kilisesi Ekümenik Patriği...” dedi. TRT’nın başarılı haber sunucuları arasında gösterilen Ata’nın “Ekümenik” gafı sürgün getirdi. Sunucu Sermin Baysal Ata, önceki gün TRT’nin radyo bölümüne kaydırıldı. Ata, TRT radyosunda haberleri sunacak.

ERDOĞAN FIRÇALADI
Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan da Papa ile görüşmesi sırasında TRT’de yaşanan görüntü skandalından dolayı danışmanlarına sitem etti. Papa görüşmesinin TRT aracılığıyla canlı yayınlanmasını isteyen Erdoğan, kameramanların odadan dışarı çıkarılması ve daha sonra canlı yayının kesilmesi nedeniyle sitemde bulundu. Erdoğan, “Görüşme canlı olarak yayınlanacaktı. Bir programı beceremediniz” dedi.

Haberin Devamı