Gazete Vatan Logo

İsviçre'deki Kıbrıs görüşmelerinden sonuç çıkmadı!

İsviçre'nin Crans-Montana kasabasında günlerdir devam eden Kıbrıs görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. 5 saat süren toplantının ardından açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Tüm çabalara rağmen bir sonuca varılamadı. Dürüstlükle bağdaşmayan adımlar gördük" dedi

İsviçre'deki Kıbrıs görüşmelerinden sonuç çıkmadı!

İsviçre'nin Crans-Montana kasabasında devam eden Kıbrıs görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı.
5 saat süren toplantının ardından taraflar anlaşamadı. Açıklamayı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptı. Guterres, "Tüm çabalara rağmen anlaşmaya varılamadı" dedi.
ASKER ÇEKME KABUL EDİLEMEZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle İsviçre'nin Crans-Montana kentinde 10 gündür devam eden Kıbrıs Konferansı'nın sonuçsuz kaldığını söyledi.
Toplantı sonrası açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Tüm çabalara rağmen bir sonuca varılamadı. Dürüstlükle bağdaşmayan adımlar gördük. Asker çekme ve garantörlüğün bitmesi kabul edilemez. Bu sonuç BM iyi niyet misyonu parametreleri içerisinde bir çözümün imkansızlığını ortaya koymuştur. Artık bunda ısrar etmenin anlamı yoktur." dedi.

"Rumların beklentileri hayal"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Rumların adada Türk askeri kalmaması taleplerini "hayal" olarak nitelendirmişti.
Çavuşoğlu, "Güvenlik ve garantiler konusunda tutumumuzu net bir şekilde söyledik. Sıfır asker, garanti bizim için toplantıya başlama noktası bile değil, kabul edemeyiz" şeklinde konuşmuştu. "Gerçekçi görüşlerini paylaşsınlar!" diyen Çavuşoğlu garantilerin tamamen kalkması, adada Türk askerinin kalmaması görüşlerinin hayal olduğunu, rüyadan uyanmalarını söylemişti.
BM 'umutluydu'
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, İsviçre'nin Crans-Montana kasabasında yapılan Kıbrıs görüşmelerinin yeni turundan umutlu olduğuna işaret etmişti.
Anlaşmazlık yaratan konular neydi?
Müzakareler sonucusunda Kıbrıs'ta iki devletli bir federasyon kurulması hedefleniyordu. Ancak adada yaklaşık 35 bin Türk askerinin konuşlandırılması, Türk ve Rum taraflar arasında tartışma yaratan konuların başında geliyordu. Rum tarafı, adanın birleşmesinin ardından Türk askerine ihtiyaç duyulmayacağını savunuyordu. Ancak Kıbrıslı Türkler tek güvenlik garantisi olarak gördükleri Türk askerlerinin adadan ayrılmasına karşı çıkıyordu.
Adada olası bir birleşme halinde güvenliğin nasıl sağlanacağına dair fikir ayrılığının yanı sıra, Kıbrıslı Türk ve Rum federal devletlerin topraklarının kalıcı olarak belirlenmesi, ihtilaflı mülklerin iadesi ve yönetim paylaşımı gibi konular da çözülmeyi bekleyen sorunlar arasında yer alıyordu.
Türk tarafının kırmızı çizgilerinden biri olan "yönetimde dönüşümlü başkanlık” talebi, Rumların kabul etmediği önerilerin başında geliyordu.

Haberin Devamı