Gazete Vatan Logo

İlkbahar ne zaman başladı? Doodle nedir? Google’dan “İlkbahar geldi!” doodle’ı…

Google, bugün kullanıcılarını “ilkbahar” doodle’ı ile karşıladı. Kullanıcılar ise İlkbahar mevsimiyle ilgili araştırma yapmaya başladı. Peki İlkbahar başlangıcı ne zaman? İlkbahar geldi mi? Doodle nedir? İşte detaylar…

İlkbahar ne zaman başladı? Doodle nedir? Google’dan “İlkbahar geldi!” doodle’ı…

Dünyaca ünlü teknoloji devi Google’a giren kullanıcılar “İlkbahar geldi” doodle’ı ile karşılaştı. Arama yapmak için Google’a giren kişilerin yüzlerini gülümseten doodle, İlkbahar ile ilgili de merak uyandırdı. Peki İlkbahar başlangıcı ne zaman? İlkbahar geldi mi? Doodle nedir? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

İLKBAHAR NE ZAMAN?

İlkbahar her yıl 21 Mart günü başlar ve 23 Haziran yaz ekinoksuna kadar devam eder. Bu yıl yani 2020 yılında ise ilkbahar 21 Mart Cumartesi günü başlıyor. 21 Mart Cumartesi aynı zamanda ekinoks tarihi.

21 MART EKİNOKSU

21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Haberin Devamı

Ekinoksların yarımküreye göre durumları ise şöyle;

- Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.

- Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.

DOODLE NEDİR?

İnternetin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan kavramlardan biri de ‘doodle’ oldu. Doodle kavramı ilk olarak 1998 yılında, şirket henüz anonim şirket olmadan önce Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin'in, Nevada çölündeki Burning Man festivaline katıldıklarını göstermek için şirket logosunu değiştirmeleriyle doğmuştur.

Google Doodle, Google tarafından tatil, olaylar, başarılar ve insanları kutlamak için geçici bir süreliğine Google logosu üzerinde yapılan özel değişikliklerdir. İlk Google Doodle 1998 yılında Burning Man Festivali'ni kutlamak için tasarlanmıştır. İlk animasyonlu Doodle 2010 yılında Isaac Newton'un anısına yapılmıştır ve ilk interaktif Doodle ise Pac-Man'in 30. yıl dönümü için tasarlanmıştır. Dünyanın çeşitli yerlerinde yayınlanmış olan doodle'ların tümünü görmek için dilediğiniz zaman www.google.com/doodles adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı