Gazete Vatan Logo

HSYK’dan 4 savcı 1 hakim için karar: 17-25 ihracı

HSYK’dan 4 savcı 1 hakim için karar: 17-25 ihracı

HSYK 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl’ü ‘mesleğin onur ve şerefini bozacak fiiler’ gerekçesiyle ihraç etti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl’ün meslekten ihracına karar verdi. HSYK ihraç kararlarını 5’e 2 oy çokluğuyla aldı. Dairenin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi. Yasa maddesinin son fıkrası şöyle:

‘Kurulun takdiri’

“Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir.”

HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, savcılar Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl hakkındaki kararın, 17-25 Aralık soruşturması kapsamında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ilgili maddelerine aykırı şekilde usulsüz dinleme ve el koyma kararları alınması nedeniyle verildiğini anlattı. Yılmaz şunları söyledi:

Haberin Devamı

Savunma hakkı verildi

“Birbirinden habersiz üç ayrı savcının, 17 ve 25 Aralık günlerinde, birden bire bu soruşturmaya başlamaları manidar ve hayatın olağan akışına aykırı. Soruşturmanın yargıyı yıpratan, kamuoyunda güvensizlik algısı yaratan bir eylem olduğu kanısına ulaştık. Kurul’un kendi takdiridir.”

Savcıların savunmalar alınmadan karar verildiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan direktif alındığı yönündeki iddialar sorulunca şunları söyledi:

“Savunma dilekçelerini gönderiler. Müfettişlerle ilgili şikayette bulunmuşlar. Heyetin reddi, savunma için ek süre talepleri vardı. Bu talepler reddedildi. Defalarca başka taleplerde bulundular, onlar yerine getirildi. Ek savunma hakları verildi. Ondan sonra karar verildi. Her şey son derece özgür bir ortamda tartışıldı. Kimsenin zorla yakasına yapışıp ‘şöyle, böyle’ dediğimiz yok. Bize kimse zorla bir şey yaptıramaz. Hele ileride sizi utanç ve töhmet altında bırakacak bir konuda hiç kimse direktifle karar oluşturabilir mi, olmaz. Bu son derece terbiyesiz bir laf.”

Haberin Devamı

ZEKERİYA ÖZ

2005’te HSYK tarafından ‘özel yetkili savcı’ oldu. İlk önemli soruşturması İngiliz Başkonsolosluğu, sinagoglar ve HSBC’ye bombalı saldırı düzenleyen El Kaide’ye yönelik oldu. Öz’ü kamuoyu 2007’de Ergenekon soruşturmasıyla tanıdı. Ergenekon 1, 2 ve 3 iddianamelerini hazırladı. O dönemde tutuklanan birçok kişiyi sorguladı. Yürüttüğü Oda TV soruşturmasında Soner Yalçın, Nedim Şener ve Ahmet Şık gibi gazeteciler tutuklandı. 2011’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili olarak atandı. Özel yetkileri kaldırıldı. Ergenekon gibi soruşturmalara bakma yetkisi kalmadı. Savcı Öz, dosyalarını devretti. Öz, 2013’te 17 Aralık operasyonuyla tekrar gündeme geldi. Görevi ‘soruşturmanın koordinasyonu’ olarak açıklandı. Usulsüz Dubai tatiliyle suçlandı. Önce Bakırköy ardından Bolu’ya atandı. 30 Aralık 2014’te görevden uzaklaştırıldı.

MUAMMER AKKAŞ

2011 yılında özel yetkili savcı olarak atandığı İstanbul Adliyesi’nde Ergenekon ve Hrant Dink cinayetinde ihmali olan kamu görevlileriyle ilgili soruşturmayı yürüttü. Yolsuzluk operasyonun ikinci ayağı olan 25 Aralık soruşturmasını başlattı. Dosya kendisinden alındı. Bunun üzerine yargıya baskı yapıldığına dair açıklama yaptı. Görevden uzaklaştırıldı ve Tekirdağ’a tayin edildi. Hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

SÜLEYMAN KARAÇÖL
Hakim Süleyman Karaçöl 25 Aralık operasyonu kapsamında 7 iş adamının mal varlıklarına el konulmasına ve gözaltılara ilişkin karar veren hâkimdi.
CELAL KARA
Üç bakanın oğlunun da aralarında bulunduğu 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yürüten savcı Celal Kara, Balyoz davasında 102 komutanın tutuklanmasını isteyen savcı olarak biliniyor. Kara ayrıca Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’un da aralarında bulunduğu 17 sanığın yargılandığı ‘Sahte Çürük Raporu’ davasında verdiği mütalaada 402 yıla kadar hapis istemişti.

MEHMET YÜZGEÇ

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu yürüten savcılardandı. 29 Ocak 2014’te bu görevden alındı. Operasyonda, eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar’ın oğulları gözaltına alınmıştı. Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan tutuklanmıştı. Dosyada daha sonra Savcı Mustafa Erol ve Savcı Ekrem Aydıner de görevlendirilmişti.

Vicdanda da karşılığı yok
Akkaş, kararla ilgili “Pazartesi HSYK’ya savunma gönderdim. Ulaşması cuma gününü bulmuştur. İhraç kararı çıkıyor. Bizim savunmada reddi hakim, delil toplanması müfettişlerin tarafsızlığına dair itirazlarımız da dahil bir çok itiraz vardı. Ancak, ihraç kararından anlıyorum ki, savunmam okunmamış. Talimat üzerine herhalde bir karar hazırladılar ve bunu uyguluyorlar. Bu kararı ne vicdanda ne de hukukta bir karşılığı var” dedi.
‘Hukuku çiğnediler’
Zekeriya Öz Twitter hesabından şu mesajları yazdı: “Haberler doğruysa HSYK yetki gaspı yapmıştır. Verdiği karar yok hükmündedir verdiği kararda milletinden gecikmeden ötürü özür de dilememiştir. HSYK anayasa ve yasaları çiğneyerek savunmamızı dahi almadan yukardan aldığı talimatla bu kararları vermiştir yazıklar olsun bağımlı HSYK’ya, HSYK’nın savunma için verdiği süre dolmadan ihraç kararı vermesi, bu kararı vermesi için emri veren kişiden korktuklarından hukuku çiğnediler.”
Karşı oylar
Daire üyesi Mahmut Şen ek süre verilmesi gerektiğini savunarak, karara muhalif kaldı. Üye Mustafa Kemal Özçelik de Öz dışındaki isimlere süre verilmesi gerektiğini düşündüğünü, bu konuda muhalif kaldığını belirtti. Ayrıca Özçelik kınama cezası verilmesi, Şen ise eylem otel kayıtlarından ispatlanırsa kınama cezası verilmesi gerektiğini savundu.
İtiraz edilebilir
Yılmaz, Zekeriya Öz ile Dubai tatiline giden savcı Ali Güngör’e yer değiştirme cezası verildiğini bildirdi. Kararlara karşı 10 gün içinde yeniden inceleme istenebileceğini, dairenin kararının değişmemesi halinde Genel Kurul’da itiraz edilebileceğini belirten Yılmaz, ihraçla ilgili yargı yolunun açık olduğunu, Danıştay’da dava açılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı