Gazete Vatan Logo

Hoşgörünün profesörünü kaybettik

Atatürkçülüğü ile bilinen, tarihçi, akademisyen, gazeteci Prof. Dr. Toktamış Ateş hayata gözlerini yumdu

Hoşgörüyü ön plana çıkaran bakış açısı ve pozitif yaklaşımlarıyla örnek olan Prof. Dr. Ateş 17 gün önce de kardeşini kaybetmişti.

Atatürkçü çizgisi ile bilinen ve Cumhuriyet Tarihi konusunda Türkiye’nin sayılı bilimadamlarından olan Prof. Dr. Toktamış Ateş, 68 yaşında organ yetmezliği nedeniyle hayata gözlerini yumdu. 17 gün önce kardeşi avukat Bahattin Ertunga Ateş’i kaybeden Prof. Dr. Ateş’in yakınları bu nedenle moral çöküntüsü içinde olduğunu söyledi. Ateş’in cenazesi, 21 Ocak Pazartesi günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda saat 10.00’da yapılacak. Buradaki törenin ardından Ateş’in cenazesi, Fatih Camisi’ne getirilecek. Ateş’in cenazesi, Fatih Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Merkez Efendi Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Uzlaşmacıydı

Toktamış Ateş, Atatürkçü kimliğinin yanında ‘uzlaşmacı’ kimliği ile de ön plana çıkmış bir bilim adamıydı. 1990’lı yıllırda muhafakazar kesiminin keskin kalemi Abdurahman Dilipak ile yaptığı televizyon programları ile dikkat çekti. Bir çok kişi “Toktamış Hoca, Dilipak ile nasıl bir araya gelir” diye yorumladı. Ancak onların bu programları, programlardaki tartışmaları ‘uzlaşma kültürü’ oluşturma adına en sağlam temellerin atılmasını sağladı. Dilipak yakın dostunun ölümünün ardından şunları söyledi: “Toplumda herkesin sempatisini kazanmış, barıştan yana olan bir insandı. Benim 80 öncesi tanıdığım bir kişi ve aynı zamanda İstanbul Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Halkla İlişkiler Yüksekokulu’nda hocamdı. Daha sonra da bu diyaloğumuz devam etti. İstanbul Üniversitesi önünde, farklılıklarımıza rağmen, barış içinde yaşama ideali adına ortak bir açıklama yapmıştık. Bu barış çağrımız sonradan bir televizyon programına dönüştü. Beraber konferanslara katıldık ve barıştan yana topluma ortak çağrıda bulunduk. Kendisinin son zamanlarda sağlığı iyi olmadığından görüşme fırsatımız olmadı. Konferanslar ve TV programları sebebiyle önceleri çok sık görüşebiliyorduk. Yükseklik korkusundan ve sağlığı yüzünden son zamanlarda program ve konferanslara katılamıyordu. Sağlığının kötü olduğunu biliyordum, ziyarete gitmek istedim fakat yurtdışındaydım. Uçaktan indiğimde de vefat ettiğini öğrendim. Allah rahmet eylesin iyi bir adamdı. Toplumda çatışmadan değil, barıştan yanaydı. Herkesin sempatisini kazanan bir insandı.”Prof.Dr. Toktamış Ateş’in ölümü siyaset ve eğitim dünyasında da büyük üzüntü yarattı:


Hoş bir sada bıraktı

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek:


“Toktamış Ateş’in vefatı, Türkiye için önemli bir kayıp. Sükunet içerisinde, kendi görüşlerini ortaya koyan değerli bir bilim adamı ve gazeteciydi. Eşini aradım. Bu vesileyle tekrar onu sevenlere de ailesine de başsağlığı diliyorum. İfade ettim. Ölümde eşitlik var. Başka alanlarda olmasa bile herkes ölümü tadacak. Mühim olan hoş bir sada bırakmaktır.”

- DSP Genel Başkanı Masum Türker:

Toktamış Ateş, gerek akademik çalışmalarıyla gerekse yazdığı kitaplar ve köşe yazılarıyla tarihte iz bırakmış önemli isimlerden biri. Ateş’in vefat haberi beni derinden yaraladı. Ateş, gerek akademik çalışmaları gerekse yazdığı kitaplar ve köşe yazılarıyla tarihimizde iz bırakmış önemli isimlerden biri olarak hafızalarımızdaki yerini daima koruyacaktır.”

- Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel:

“Prof. Dr. Toktamış Ateş’in tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini üzüntü ile öğrenmiş bulunuyorum. 30’u aşkın kitabıyla bilim ve yazın dünyamıza çok önemli katkılar koyan, köşe yazılarıyla Türk basınına hizmet veren Toktamış Ateş’e Allah’tan rahmet, geride kalan ailesi, yakınları, basın ve akademik camiamıza başsağlığı dilerim.”

- İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet:

“Ateş, hoşgörüyü ön plana çıkaran bakış açısı ve pozitif yaklaşımlarıyla herkese örnek bir bilimadamıydı. Ateş, bilim insanı kimliğiyle İÜ çatısı altında bir çok önemli araştırmaya imza attı, çok sayıda öğrenci ve akademisyen yetiştirdi. Toktamış Ateş, hoşgörüyü ön plana çıkaran bakış açısı ve pozitif yaklaşımlarıyla herkese örnek oldu.”

Haberin Devamı