Gazete Vatan Logo

Hatay'da orman yangını! Bir köy tahliye edildi, müdahale sürüyor

Hatay'ın Belen ilçesinde orman yangını çıktı. Alevlerin yaklaştığı evler tahliye edildi. Söndürme çalışmaları için çevre illerden de destek istendi. Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.

Belen’de Güzelyayla Mahallesi Dere Bahçe mevkisindeki ormanda saat 14.30 sıralarından yangın çıktı. Dumanların yükseldiğini gören mahallelinin ihbarı üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait çok sayıda yangın söndürme ekibi sevk edildi. Alevlerin bölgedeki yerleşim yerlerine doğru yaklaştığı görüldü. Ekipler, alevleri kontrol altına alabilmek için çalışma başlattı. 

'9 UÇAK VE 21 HELİKOPTER SEVK EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada,"Hatay Belen’deki orman yangınına 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz ve 375 personel sevk edildi. Ekiplerimizin havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız sürüyor." ifadelerini kullandı.

BAKAN'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Yerlikaya, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın Hatay Belen’de başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları yoğun biçimde devam etmektedir. Hatay Valiliğimiz, AFAD ve güvenlik birimlerimizce; Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerimizde riskli olan yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşlarımızın tahliyeleri devam etmektedir. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme derhal başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BİR KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, "Soğuoluk mevkiinde çıkan Orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik" açıklamasında bulundu.

YANGIN YERLEŞİM YERLERİNDE

CNN Türk canlı yayınında konuşan Belen Belediye Başkanı, "Yangın yerleşim yerlerine sıçradı. 3 evimiz yandı, şu anda müdahale ediliyor. Yangın çok büyük bir alanda sürüyor." dedi.

Orman Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından, "Belen'de ve Çeşme'de meydana gelen yangınlara ekiplerimiz müdahale ediyor. En kısa zamanda yangınları kontrol altına almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları sürerken, bölge halkı çalışmaları çaresizlik içerisinde izliyor.

Belen ilçesine bağlı Soğukoluk Yaylası Derebahçe Mahallesi'nde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın ihbarı üzerine bölgeye gelen orman ekipleri havadan ve karadan müdahaleye başladı. Yangını söndürme çalışmaları devam ederken, bölge halkı da ekiplerin amansız mücadelesini yüksek bir noktadan çaresizlik içerisinde takip ediyor.

BU YANGIN NEDEN ÇIKMIŞ OLABİLİR?

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen bölgedeki yangına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Orhan Şen'in açıklamaları şöyle: Neden çıktığını bilemeyiz kolluk kuvvetleri takibini sürdürecektir büyük bir ihtimalle insan kaynaklı bir yangın bu, onun dışında bir ihtimal düşünmüyorum.

Şu anda orada sıcaklık 34 derece, nem yüzde 35. Rüzgar hızı da 40’a yakın bu da biraz kuvvetli, güney batı ve güneyli bir rüzgar esiyor. Bu biraz yüksek bir rüzgar hızı, büyük bir ihtimalle öğlen saatlerinde kritik seviyeye ulaştığını tahmin ediyorum.

Haberin Devamı

"GENİŞ BİR ALANA YAYILDI"

CNN Türk'e bağlanan Milliyet Gazetesi Muhabiri Çiğdem Yılmaz Hatay'daki son durumu aktardı. Yılmaz'ın açıklamaları şöyle: Yangın saat 2 gibi çıktı, iki saattir bölgede devam ediyor. Bulunduğu noktadan daha fazla bir kısma yayıldı. Aldığımız bilgiye göre hangi nedenden çıktığı belli değil. Bir köy tahliye edildi. Soğukoluk Mahallesi’nde yaşayan insanların tahliye edildiği bilgisi verildi.

BÖLGEDE RÜZGAR NE ÖLÇÜDE?

Rüzgarın etkisiyle yayıldığı söz konusu. Evleri olan ailelerle konuştuk evinin orada olduğunu ve yandığını söyledi. Kadın yangının çıkış nedeni olarak insanların piknik yaptığını, cam şişeleri atmalarından kaynaklı olmuş olabileceğini söyledi.

Orman Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre son 4 gün Hatay’da sıcaklık var. Şu nedenden çıktı demek için erken, vali de böyle bir bilgi vermedi. Orman Genel Müdürlüğü’nden de bir bilgi verilmedi. Sadece Vali Bey’e sordum. Soğukoluk bölgesinde yangının çıktığını, nedenin henüz bilinmediğini söyledi. Yangın farklı noktalara çıktı geldiğimizde küçük bir alandaydı şimdi geniş bir alana yayılmış durumda.

Haberin Devamı