Gazete Vatan Logo

Hanutçuluk nedir, Genel Emir kapsamında yasaklanan Hanutçuluk ne demek? Hanutçu nedir?

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya tarafından terör saldırısı sonrasında  İstiklal Caddesi'nde güvenlik, huzur ve asayişin korunması, mevcut yaya trafiği akışının hızlandırılması konularında alınması gereken önlemlere ilişkin bir "Genel Emir" yayınladı. İstiklal Caddesi'nde alınan yeni önlemler arasında Hanutçuluk faaliyetlerine de izin verilmeyeceği belirtilince Hanutçuluk hakkında yapılan aramalar arttı. Peki, hanutçuluk nedir, ne demek? Hanutçu nedir?

Hanutçuluk nedir, Genel Emir kapsamında yasaklanan Hanutçuluk ne demek? Hanutçu nedir?

İstiklal Caddesi'nde güvenlik, huzur ve asayişin korunması, mevcut yaya trafiği akışının hızlandırılması konularında alınması gereken önlemlere ilişkin bir "Genel Emir" yayınladı. İstiklal Caddesi'nde alınan yeni önlemler kapsamında Hanutçuluk faaliyetleri de yasaklandı. Peki, Hanutçuluk nedir, Genel Emir kapsamında yasaklanan Hanutçuluk ne demek? Hanutçu nedir?

Hanutçuluk nedir, hanutçu ne demek?

Tarihte Mısır gibi bazı İslâm ülkelerinde kendilerine verilen tekstil ürünlerini ve mücevheratı çatkapı pazarlama yöntemiyle satan ve bohçacıların işlevini gören kadın simsarlar da (dellâle) istihdam edilmiştir. Günümüzde ise özellikle turistleri komisyon karşılığı anlaştığı otel, motel, dükkân gibi işletmelere yönlendiren kişiye de hanutçu (Arapça “dükkân” anlamındaki hânût kelimesinden) ismi verilmiştir.

Halk arasında hanutçuluk olarak bilinen kavram, çoğunlukla turistlere rahatsızlık veren davranışlar içermesi nedeniyle literatürde “turist tacizi” başlığı altında da ele alınmıştı.

“Esnaf tacizi” ismi de verilen hanutçuluk, bir ticari işletmenin ürün veya hizmetini turisti sözlü veya fiili davranışları ile rahatsız ederek satmak, tanıtmak ve kabullendirmek olarak tanımlanabilir.

Haberin Devamı