Gazete Vatan Logo

Halis Ağa'ya bir darbe daha!

Halis Ağa’nın konaklarında tahliye şoku

Halis Toprak’ın kullanımındayken TMSF’nin el koymasının ardından 4 yıllığına kiralanan Kaleiçi’ndeki tarihi Gizli Bahçe Konağı’nın kullanım hakkı, süre dolmadan 36 yıllığına başka bir firmaya verildi. 5 konaktan oluşan Gizli Bahçe’nin 15 gün içinde boşaltılması istendi.

ANTALYA Kaleiçi’nde yer alan, Yat Limanı ve Akdeniz manzarasıyla ünlü Gizli Bahçe Konakları’nda tahliye şoku yaşanıyor. 3 ayrı parselden oluşan ve 15 yılı aşkın süre önce müze yapılacağı gerekçesiyle istimlak edilen Selçuklu eseri Gizli Bahçe’nin kullanım hakkı, Hazine tarafından 49 yıllığına Toprak Holding’e verilmişti.

İşadamı Halis Toprak tarafından restore edilerek 6 yıl restoran olarak çalıştırıldıktan sonra 5 yılı aşkın süre de kapalı kalan Gizli Bahçe, Halis Toprak’ın malvarlığına el konulmasıyla birlikte Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimine geçmişti. 5 tarihi konak, 1850 metrekaresi kapalı toplam 3 bin 600 metrekare alandan oluşan Gizli Bahçe, 2010 yılının son aylarında TMSF denetiminde Toprak Holding AŞ tarafından 4 yıllığına ihaleyle kiraya verildi.

Antalya’dan TEMA Kuyumculuk, Gıda, Lokantacılık firmasının 50 bin TL teminat ve yıllığı 180 bin TL kira bedeliyle kazandığı ihale sonrası tadilatı yapılan Gizli Bahçe, 2011’in Temmuz ayında iki binada rock bar, bir alacarte restoran, bir meyhane ve düğün salonu şeklinde hizmete açıldı. İlerleyen süreçte TMSF, Kaleiçi’ndeki Gizli Bahçe’nin kullanım hakkını, 14 Şubat 2012 tarihinde sadece tek firmanın katıldığı bir ihaleyle 36 yıllığına başka bir firmaya devretti.

Yaylak Granit AŞ, Gizli Bahçe’nin kullanım hakkını, 3 milyon 300 bin dolar karşılığında 36 yıllığına aldı. İlk ihaleyi kazanan firmaya ise kullanım hakkının dolmasına 3 yıla yakın süre olmasına rağmen konakları boşaltması yönünde tebligat gönderildi. Gizli Bahçe’yi kiraladıklarında içinde farelerin cirit attığını belirten firma ortaklarından Yusuf Kara, 800 bin TL’yi aşkın harcama ile tadilat yapıldığını, atıl bir yerin bugün 100’e yakın kişiye istihdam sağlanan bir yere dönüştürüldüğünü söyledi.

Gizli Bahçe’nin yeni haliyle birilerinin iştahını kabarttığını belirten Yusuf Kara, TMSF’nin ikinci ihalesinden kimsenin haberi olmadığını, açık veya yerel gazete ilanı verilmediğini ve tek kişinin girdiği ihalenin yasal olmadığını savundu. İlk ihale sonucunda 4 yıllığına kiralama hakkını kazanmalarına rağmen hiç haber verilmeden yapılan ikinci ihaleyi kuşkulu bulduklarını belirten Kara, 36 yıllığına kullanım hakkı verilen firma avukatı ve TMSF’nin, 15 gün içerisinde boşaltmaları yönünde tebligat gönderdiklerini açıkladı.

BAŞBAKANLIĞA ŞİKAYET

Kazanılmış haklarının gasp edilmeye çalışıldığını belirten Yusuf Kara, olaya ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’na başvurduklarını açıkladı. Kara, Antalya İdare Mahkemesi’ne de TMSF’nin kararına itiraz için dava açacaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı