Gazete Vatan Logo

Gülen’in yargılanması için işbirliği mesajı

Obama: Bu eylemleri yapanların adalet önüne çıkarılmasından nasıl emin olacağımızın belirlenmesinde adalet bakanlığımızın ve ulusal güvenlik ekibimizin Türk yetkililerle işbirliğine devam edeceğine dair güvence verdim.

Gülen’in yargılanması için işbirliği mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak için geldiği Çin’in Hangzhou kentinde, ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi. Marriott Otel’de basına kapalı gerçekleşen görüşme, dün sabah saat 08.10’da başladı. Görüşmede Suriye, Fırat Kalkanı operasyonu, terörle mücadele, 15 Temmuz darbe girişimi gibi konuları gündeme geldi. 45 dakika süren görüşmenin ardından liderler açıklama yaptı.

‘Korkunç darbe girişimi’

15 Temmuz’u “korkunç darbe girişimi” şeklinde nitelendiren Obama, bu girişimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilk kez yüz yüze görüşme fırsatı bulduğunu söyledi. Obama, “Türk halkı, darbe girişimine direnmek için sokaklara çıkarak demokrasiye ve demokratik kurumların güçlü kalmasına inancını bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.

O dönem, darbe girişimini net şekilde kınadığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuştuğunu ifade eden Obama, ABD’nin “Bu yasa dışı eylemlerin faillerinin soruşturulması ve yargı önüne çıkarılmasına yönelik bağlılığını” bildirdi. Obama, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, bu eylemleri yapanların adalet önüne çıkarılmasından nasıl emin olacağımızın belirlenmesinde adalet bakanlığımızın ve ulusal güvenlik ekibimizin Türk yetkililerle işbirliğine devam edeceğine dair güvence verdim” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Bu işi tamamlamalıyız’

Türkiye’deki son terör olaylarıyla ilgili “Böylesi saldırılar karşısında Türk halkının yanındayız ve onların acılarını paylaşıyoruz” diyen Obama, şöyle konuştu: “Türkiye, güçlü bir NATO müttefiki, DAEŞ’le mücadele koalisyonunun kritik bir üyesi. Ordumuz, güvenlik güçlerimiz ve istihbarat işbirliğimiz, DAEŞ’in, özellikle de Suriye ve Türkiye sınırlarından geri püskürtülmesine yardım etti. Ancak şimdi bu işi tamamlamalıyız ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la, bu noktada işbirliğimizi daha fazla nasıl artırabileceğimizin yollarını konuştuk.”

‘Hayırlara vesile olsun’

Erdoğan, Gülen’in iadesi konusunda şunları söyledi: Darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosya gönderilmiştir. 15 Temmuz’dan sonra hazırlanmakta olan dosyalar da yine ABD’den gelen heyete daha sonra teslim edilecektir. Onların da çalışmaları şu anda devam etmektedir. ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden yine Adalet Bakanlığından bir heyet aynı şekilde ABD’ye, hatta Adalet Bakanımız ve İçişleri Bakanımız birlikte ABD’ye gidecekler orada da bu çalışmayı birlikte yapacaklardır. Ben bu vesileyle hem dayanışmamızın hem de G-20 zirvesinin insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Haberin Devamı

Erdoğan: Terör koridoru olmasın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile yaptıkları açıklamada şunları söyledi: “Darbeye karşı verdiğiniz destekten sonra teşekkür ederim. Türkiye ve Amerika arasındaki ittifak uzun süreli stratejik ortağıyken Sayın Obama döneminde model ortaklığa dönüşmüştür bu model ortaklık devam etmektedir. Tabi bu darbe girişimiyle, terör olaylarının arka arkaya gelmesi manidar. Dünyadaki tüm terör olaylarına karşı bir NATO ülkesi olarak ortak tavrımız vardır, bundan başkası mümkün değildir. İyi kötü kötü terörist diye bir şey olamaz. Bölgemizde Suriye ve Irak’ta devam etmekte olan DAİŞ terör örgütüyle mücadelemiz ve bunun yanında PKK gibi, YPG gibi PYD gibi örgütlerle de mücadele etmektedir. Temennimiz Türkiye’nin güneyinde bir terör koridoru oluşmasın. Bunun için de mücadelemize devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Bu yükü sadece Türkiye taşımasın’

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Suriye’deki iç savaşı sona erdirerek barışçıl bir geçiş sürecinin önemine değindiklerini kaydeden Obama, “Bir kez daha şahsım adına Türkiye halkına ve hükümetine, mültecilere sağladıkları insani yardım ve misafirperverlik için teşekkür etmek istiyorum. Türkiye, Irak ve Suriye’den ayrılmak zorunda kalanlara yardım ulaştırılmasında anahtar rol üstlenerek dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda. Bu, tüm yükü sadece Türkiye’nin taşıması gereken bir konu değil. Bu konuda hepimizin destek vermesi ve bu desteği vermeye niyetli olduğumuzu göstermemiz gerekiyor” dedi.