Gazete Vatan Logo

Gizem’e vize!

Greenpeace gönüllüsü Gizem Akhan’a ve 12 arkadaşına Rusya’dan çıkış vizesi verildi. Cumartesi günü Türkiye’de olacak Gizem Akhan yılbaşını ailesiyle geçirecek.

Kuzey Kutbu’ndaki petrol aramalarını protesto ederken tutuklanan, daha sonra tahliye edilen Greenpeace aktivistlerine çıkış vizeleri verilmeye başlandı. 4’ü Rus 26’sı yabancı uyruklu olan eylemciler önceki gün af belgelerini almaları ve suçlamalarının düşürülmesinin ardından Rusya Federal Göçmen Servisi’ne (FMS) çıkış vizesi alabilmek için başvurdu.

Dün başvuruları değerlendiren FMS, sabah ilk başvuruyu yapan İngiltere vatandaşı Antohony Perret’e vize verildiğini açıkladı. Ardından aralarında Gizem Akhan’ın da bulunduğu diğer eylemcilerin çoğunun vize başvurusu onaylandı. 30 Greenpeace eylemcisi ise dün akşam 5 haftadır St. Petersburg’ta kaldıkları otelde son kez bir araya gelerek Noel yemeği yiyerek birbirleriyle vedalaştı.

Yarın geliyor

Çıkış vizesi almasının ardından mutlu olduğunu belirten Gizem Akhan’ın Cumartesi günü Türkiye’de olacağı ve yılbaşını evde ailesiyle geçireceği öğrenildi. 18 Eylül’den beri Rusya’da bulunan, daha önce evini, ailesini ve arkadaşlarını çok özlediğini belirten Gizem Akhan, “Evime dönebilecek olmam çok güzel, ama tam olarak mutlu olduğumu söylemek zor. İşlemediğim bir suç için iki ay cezaevinde kalıp, son bir ay da Rusya’dan çıkmama izin vermediler. Bu haksız, adaletsiz sürecin sonunda, sizi ‘affettik’ dediler. Bütün bunların sonucu af değil de özür olmalıydı” dedi.

Haberin Devamı