Gazete Vatan Logo

Gıyabi cenaze namazı nedir? Gıyabi cenaze namazı nasıl ve neden kılınır? Dilek Ertek için gıyabi cenaze namazı kılınacak mı?

Dilek Ertek, tatile gittiği Tahiti’de okyanusa düştüğü iddia edilmişti. Ertek’in şüpheli ölümü üzerine araştırmalar devam ediyor. Ertek'in cesedi hala bulunamadı. Dilek Ertek için 11 Kasım'da İstanbul'da tören yapılacağı açıklanırken, İstanbul'da gıyabi cenaze namazı kılınıp tören düzenleneceği öğrenildi. Peki, Gıyabi cenaze namazı nedir? Gıyabi cenaze namazı nasıl ve neden kılınır? Gıyabi cenaze namazı kılınabilir mi? İşte detaylar…

Gıyabi cenaze namazı nedir? Gıyabi cenaze namazı nasıl ve neden kılınır? Dilek Ertek için gıyabi cenaze namazı kılınacak mı?

İş insanı Dilek Ertek, tatil amacıyla gittiği Tahiti'de gemiden düşmüş, günler süren arama kurtarma çalışmalarına rağmen Ertek'in cesedi bulunamamıştı. Ertek'e ulaşılamaması durumunda 11 Kasım'da İstanbul'da gıyabi cenaze namazı kılınıp tören düzenleneceği öğrenildi.

GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINABİLİR Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde yer alan bilgiler şu şekilde:

“Aslolan, namazının kılınabilmesi için cenazenin hazır bulunmasıdır. Bununla birlikte hazır olmayan cenaze için de namaz kılınabilir. Nitekim Resûlullah (s.a.s.), Habeş Kralı Necâşî’nin vefatını haber vermiş, sonra da onun cenaze namazını kıldırmak üzere cemaatin önüne geçmiş, ashab da arkasında saf tutmuştur (Buhârî, Cenâiz, 55; Müslim, Cenâiz, 63). Olayda hazır bulunan Câbir b. Abdullah (r.a.) şöyle demiştir: “Resûlullah (s.a.s.), Necâşî’nin (gıyabında) cenaze namazını kıldırdı. Ben de ikinci yahut üçüncü saftaydım.” (Buhârî, Cenâiz, 54)

Yine, Resûlullah’ın (s.a.s.) Uhud şehitleri (Buhârî, Cenâiz, 73) ve kendisine haber verilmeden defnedilen cenazeler için de gıyabi cenaze namazı kıldığı bilinmektedir (Buhârî, Cenâiz, 56).”

Haberin Devamı