Gazete Vatan Logo

'Gerekirse İmralı'ya da gidecekler'

BDP'li vekilden 'akil adamlar' açıklaması

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, kurulması planlanan Akil Adamlar Komisyonu için önerilen isimlerin partisinin MYK'sında görüşüldüğünü belirtirken, "İsimler gerekirse İmralı'ya da gidecek" dedi.

TBMM'de bir basın toplantısı yapan Çelik, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair 40 maddede değişiklik öngören TBMM Başkanlığı'na verdiği kanun teklifini anlattı. Belediyeler Kanunu'nun AB Bölgesel Yerel Yönetimler Özerklik Şartı çerçevesinde düzenlenmesine rağmen yerel yönetimlerin idari ve mali özerklikten yoksun kaldığını ifade eden Çelik, Belediyeler Kanunu'nun demokratikleşmeye ve demokrasiye uygun olmadığını belirtti.
Demir, "Demokratik bir yerel yönetim için Anayasa'nın 127. maddesinin başta olmak üzere ilgili maddelerin yeniden düzenlemesi gerekiyor" dedi. Yerel yönetimlerin idari ve mali özerkliğe sahip olması gerektiğini ifade eden Çelik,
"Belediye Başkanları İçişleri Bakanlığı'nın vesayeti altındadır. Bu teklifimiz Bakanlığın var olan idari denetiminden kurtaran bir teklif yapıyoruz. Bu teklif idari denetim yerine hukuki denetimi esas alıyor" diye konuştu.

İmralı süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik, sürecin Türkiye'de tartışılmaya başlandığı son 3 ay içerisinde, barış karşıtı bir kısım faaliyetlerin ayyuka çıktığını belirtti. Özellikle üniversitelerde bununla ilgili bazı olayların çıktığını anımsatan Çelik, muhalif kesime ve farklı düşünen fikir insanlarına yönelik şiddetin giderek yoğunlaştığını söyledi.

Mevcut saldırıların barışa sıkılan bir yumruk olduğu değerlendirmesinde bulunan Çelik, "Mızrak çuvala sığmıyor. Mızrağın çuvala sığmadığı bu ortamda 33 yıl öncesinde yapılan antidemokratik Anayasa'da ısrar etmek hepimize kan kaybettiriyor. Bir an evvele eşitlikçi, demokratik, sivil ve özgürlükçü Anayasa ertelenemez" dedi. Çelik, bazı cezaevlerinde kötü koşulların söz konusu olduğunu, bu nedenle açlık grevine başlayanların bulunduğunu hatırlattı.
Akil Adamlar Komisyonuna seçilecek isimlere ilişkin bir soruya da cevap veren Çelik, partisinin MYK'da üyelerin görüşlerini dile getirdiklerini ve gerekirse belirlenen isimlerin İmralı'ya gönderileceğini söyledi. Çelik ayrıca İmralı'ya gidilecek tarihin henüz belli olmadığını belirtti.

Haberin Devamı