Gazete Vatan Logo

‘Gelin beraber mücadele edelim’

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya liderlerine ortak mücadele çağrısı yaparken, “Kendi topraklarımızda nasıl mücadele yürütüyorsak, terör tehditlerinin kaynağı durumundaki Suriye ve Irakta da aynı hakka sahip olduğumuza inanıyorum” dedi

‘Gelin beraber mücadele edelim’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki 23. Dünya Enerji Kongresi’nde aralarında Rusya lideri Vladimir Putin’in de olduğu dünya liderlerine hitap ederken, Ortadoğu’ya barışı getirmek için işbirliği çağrısı yaptı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

“Dünyanın dört bir yanından gelen siz değerli devlet başkanlarına, siz kıymetli katılımcılara sesleniyorum: Suriye’ye, Irak’a, Ortadoğu’ya huzur ve barış getirmek için gelin el ele verelim. Halep’teki küçük bir çocuk şöyle ufka baktığında içi umutla dolmalı ancak bugün Halep’te ufka bakan çocuklar sadece helikopterlerin ve uçakların kendilerini hedef alan bombalarını görüyor. Musul’da ufka bakan bir çocuk, özgürce gelecek hayalleri kurabilmeli ancak bugün Musul’daki çocuklar ufka baktıklarında sadece DAEŞ zulmüyle, DAEŞ sonrası maruz kalma korkusu yaşadıkları mezhepçilik tehdidinin mukayesesini yapabiliyor. Bunun için biz diyoruz ki; Suriye’de çatışmaların durması ve insani yardımların hiçbir kısıtlama olmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gelin hep birlikte gayret sarf edelim. Musul’un, hem DAEŞ tehdidinden hem mezhepçilik baskısından kurtarılabilmesi için gelin birlikte mücadele edelim. Kongremizin temasında ifade edildiği gibi gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım, gelin yeni ufukları hep birlikte kucaklayalım.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin Suriye ve Irak’a ilgisinin en önemli sebeplerinden biri de DAEŞ ve PKK-YPG mensuplarının saldırılarıdır. PKK hemen her gün güvenlik güçleri ve vatandaşlara yönelik eylemler düzenliyor. Bu saldırılar terör örgütünün son sesini duyurma çabalarıdır. Türkiye tüm bu terör örgütleri ile mücadele edecek imkana ve kararlılığı sahiptir. Madem ki terör küresel bir sorundur. Ülkemizin bu mücadelesinde diğer devletlerden destek beklemek hakkımızdır. Kendi topraklarımızda nasıl mücadele yürütüyorsak, terör tehditlerinin kaynağı durumundaki Suriye ve Irakta da aynı hakka sahip olduğumuza inanıyorum. Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki mücadelesi hayati bir zorunluluktur. Dünyadaki enerji kaynaklarının güvenliği de bu bölgenin terörist faaliyetlerden arındırılmasına bağlıdır.”

Haberin Devamı

Putin için sıkı güvenlik

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de Rus uçağının düşürülmesi üzerine yaşanan krizden sonra ilk kez Türkiye’ye geldi. Putin’in gelişi nedeniyle Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi önü ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Atatürk Havalimanı’nda Rus güvenlik görevlileri de dikkat çekti. Vladimir Putin, Atatürk Havalimanı’ndan limuzin makam aracıyla çıktı. Putin, yaklaşık 30 araçlık konvoy ile Atatürk Havalimanı’ndan çıktı. Putin’in geçişi sırasında D-100 Karayolu trafiğe kapatıldı. Bir polis helikopteri de havadan takip etti. Putin’in konvoyu son olarak Dolmabahçe Tüneli’ni kullanarak kongre merkezine ulaştı. Bu arada Dolmabahçe açıklarında bir savaş gemisinin beklediği görüldü.