Gazete Vatan Logo

En ünlü MİT’çi yaşamını yitirdi

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu, iktisatçı ve yazar Prof. Dr. Mahir Kaynak, 81 yaşında hayatını kaybetti. Geçen yıl felç geçiren Kaynak, önceki gece rahatsızlanarak askeri hastaneye kaldırıldı, dün sabah saatlerindeyse yaşamını yitirdi. Mahir Kaynak’ın cenazesi, yarın Ataşehir Mimar Sinan Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Mahir Kaynak, ilginç hayat hikayesi ile hep dikkat çekti. Üniversitede öğretim üyesi olduğu yıllarda aynı zamanda MİT adına da çalıştığı ortaya çıktı. Hatta ismi o dönemde deşifre bile oldu. Kaynak yıllar sonra verdiği röportajda o dönemi şöyle anlattı:

Suadiye oyunu

“Ben deşifre olduğumda evimizi değiştirdik. Anneleri bir oyun buldu onu oynamaya başladık. Moda’ya taşınmıştık ama buranın adını Suadiye diye değiştirmiştik. Biz Suadiye’ye tatile gelmiş gibi oynuyorduk. Her birimiz yeni bir isim almış ve birbirimize o isimle hitap etmeye başlamıştık. Bunu çevredekiler, kimliğimizi öğrenmesin diye yapmıştık. Çocuklar da bu oyunu çok sevdiler. Ankara’ya taşınana kadar durumu idare ettik.”

Haberin Devamı

‘Öğretmen sanıyorduk’

Mahir Kaynak, eşi Şükran Kaynak’la üniversite yıllarında evlendi. İkisi kız olmak üzere 3 çocuğu dünyaya geldi. Çocuklarından biri akademik kariyeri ve medyada yer alan yazılarıyla bilinen, eski Galatasaraylı yönetici Lütfü Arıboğan’ın eşi Deniz Ülke Arıboğan. Arıboğan, verdiği bir röportaj da babasının mesleğini yıllarca matematik öğretmeni olarak bildiğini anlatmıştı: “Biz babamı matematik öğretmeni zannederdik. Fakat ilkokul dördüncü sınıftayken bir öğretmenim bana babamın matematik hocası değil istihbaratçı olduğunu söyledi. Hüngür hüngür ağlamaya başladığımı hatırlıyorum. Çünkü sanki babamın yaptığı işi kötü bir şeymiş gibi söylemişti bana. Çünkü biz çocuklar, olaylar meydana geldiğinde hiç farkında değildik.”

Akademisyen ve MİT’çi

Mahir Kaynak, 1934 yılında Gaziantep’de dünyaya geldi. 1934 yılında Gaziantep’te doğdu. Liseye kadar eğitimi Gaziantep’te tamamladıktan sonra 1948’de Kuleli Askeri Lisesi’ne gitti. 1953 yılında ise Harp Okulu’nu bitirdi. 1961 yılında ise İstanbul İktisat Fakültesi’ni tamamladı. 1967’de askerlikten ayrıldıktan sonra İstanbul Üniversitesi’nde asistanlık yapmaya başladı. 1965’te doktor, 1971’de doçent oldu. O dönemlerde Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) girdi. 1980 yılında MİT’ten emekli oldu. 1989’da İktisat profesörü oldu. 1993 yılında Gazi Üniversitesi’nden emekliye ayrıldı. Star gazetesinde günlük yazılar yazan Kaynak özellikle komplo teorileri ve analizleri ile dikkat çekti. Ancak o ‘Komplo teorisyeni’ ifadesini hiç sevmedi, analizci ifadesinin kullanılmasını istedi.

Haberin Devamı