Gazete Vatan Logo

Ele başları Yunanistan’da

Kafa kesmeye hazırlanırken Belçika’da ölü ele geçirilen Tunus asıllı iki militanın liderlerinin Yunanistan’da olduğu ortaya çıktı. Yunan hükümeti elebaşı olan Abdelhamid Abaaoud’un yakalanması için harekete geçti

Ele başları Yunanistan’da

Belçika’da Rıdvan ve Tarık isimli IŞİD’çilerin polis kaçırıp kafasını kesmeye yönelik eylem hazırlığındayken düzenlenen operasyonla öldürülmesi olayının perde arkası netleşiyor. Verviers’te bir eve yapılan baskında polisle çatışmaya girerek öldürülen Rıdvan Haceyu ve Tarık Cedeyun’un geçen haftaya kadar Suriye’de IŞİD adına savaştığı ortaya çıkmıştı. Belçika basınına göre ikili ülkeye geri döndüklerinden beri Belçika istihbaratı tarafından hem takip altındaydı hem de telefonları dinleniyordu. İkilinin daha önce IŞİD’in Belçikalı üyesi olarak YouTube’da videosu ortaya çıkan, 13 yaşındaki kardeşi Yunus’u Suriye’ye götürdüğü belirlenince Belçika’da infiale sebep olan Abdelhamid Abaaoud (27) (Ebu Ömer) tarafından eylem yapmaya teşvik edildiği belirlendi.

FBI-MOSSAD devrede

Suriye’de IŞİD adına savaştıktan sonra Türkiye üzerinden Yunanistan’a gittiği tespit edilen Abaaoud ile Verviers’teki eylemciler arasındaki telefon görüşmelerinden eyleme sadece saatler kaldığı tespit edilince Belçika polisi operasyon için düğmeye bastı. FBI ve MOSSAD’ın da destek verdiği istihbarat faaliyetleri doğrultusunda 11 eve baskın düzenlenip 13 kişi gözaltına alındı. Yunanistan hükümetine de IŞİD’çi teröristin yakalanması için yardım talebi iletildi. Abaaoud’un Brüksel’e dönen kardeşi Yunus da gözaltına alındı. Hücrenin tamamen çökertilmesi için basından yaralı kurtulan Marouane E. isimli şahıs da gözaltında sorgulanıyor.

Haberin Devamı

Eylemlerden önce 5 kişiyi Türkiye’ye göndermiş

Fransa’nın başkenti Paris’teki koşer marketine 9 Ocak’ta düzenlediği saldırıda polis tarafından öldürülen Amedy Coulibaly’nin bu ay başında imam nikahlı eşi Hayat Boumeddiene dahil beş kişiyi, Madrid’den Türkiye’ye yolcu ettiği açıklandı. AFP’ye konuşan bir İspanyol terörle mücadele yetkilisi, Coulibaly’nin söz konusu beş kişiyi araçla Madrid havalimanına götürdüğünü söyledi. İsmi açıklanmayan kaynak, “Paris’ten Madrid Barajas Havalimanı’na kadar hiç durmadan gittikleri düşünüyoruz. Araçta Coulibaly, Hayat, Mehdi Sabry Belhoucine ile kardeşi Mohamed’in yanı sıra Mohamed Belhoucine’nin eşi ve oğlu vardı” dedi.

Haberin Devamı

Siri de Charlie oldu

Apple Charlie Hebdo baskınına yönelik protestolarda kullanılan ‘Je Suis Charlie’ (Ben Charlie’yim) ifadesini iPhone ve iPad’lerde kullanılan sesli danışman Siri’ye de yükledi. Siri’ye Fransızca ‘Sen de Charlie misin?’ diye sorulduğunda ‘Je Suis Charlie’ diye yanıt veriyor.