Gazete Vatan Logo

Dünya Limit Aşım günü nedir, ne demek? Dünya Limit Günü 2022!

Dünya Limit Aşımı Günü’nü hesaplayan Küresel Ayak İzi Ağı’na (GFN) göre 2022 yılına ait kaynakların 28 Temmuz itibarıyla bitti. Peki, Dünya Limit Aşım günü nedir, ne demek?

Dünya Limit Aşım günü nedir, ne demek? Dünya Limit Günü 2022!

Dünya Limit Aşımı Günü 28 Temmuz oldu. İnsanlık, 2022'nin kaynaklarını, yıl bitmeden 156 gün önce tüketmiş olacak. Söz konusu gelişmenin ardından Dünya Limit Aşım günü nedir, ne demek? Sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Dünya Limit Aşım günü nedir, ne demek?

Dünyanın sunduğu bir yıllık doğal kaynakların tüketildiği gün anlamına gelen Limit Aşımı Günü, 1971 yılında kayıtlara geçti.

Dünyanın doğal kaynakları ve insanların kaynak tüketimi 1961’den itibaren hesaplanıyor. İnsanlık ilk kez 1971 yılında dünyanın üretebildiğinden fazlasını tüketti ve bugün İlk ‘Limit Aşım Günü’ olarak tarihteki yerini aldı.

Limit aşımları nedeniyle insanlık geleceğe toplam 19 yıllık ekolojik kaynak borçlandı.

Bu yıl kayıtlara geçen 28 Temmuz Limit Aşım günü tarihteki en erken limit aşım günü oldu. Dünyanın bir yıllık kaynaklarının en hızla sona erdiği yıl 2022’de doğal kaynaklar 156 gün erkenden tükendi.

Limit aşımının önüne geçmek için ne yapmalı?

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) küçük değişikliklerle Limit Aşım Günü’nün ertelenebileceği belirtti Alınabilecek en etkili önlemlerden birinin otomobil kullanımını azaltmak olduğu vurgulanan açıklamada “Otomobil kullanımı kaynaklı karbon ayak izi yüzde 50 azaltılıp, bu mesafenin üçte biri toplu taşıma, kalanı da yürüyerek veya bisikletle katedilirse Dünya Limit Aşım Günü 13 gün ötelenebilir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberin Devamı

Dünyada gıda israfı yarı yarıya azaltılırsa Limit Aşım Günü’nün 13 gün daha ileri kaydırılabileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Aşırı sıcaklıklar ve buna bağlı artan orman yangınlarıyla mücadele ettiğimiz bu dönemde kaybettiğimiz ormanları geri kazanarak da bu gidişatı yavaşlatabiliriz. Tüm dünyada 350 milyon hektar orman alanı geri kazanılırsa bu tarihi sekiz gün erteleyebiliriz. Bu da geri kazanılacak her 45 milyon hektar orman alanı ile Limit Aşım tarihinin bir gün ötelenebileceği anlamına geliyor.”