Gazete Vatan Logo

Dizel Nedir, Ne İşe Yarar? Dizel Yakıt Avantajları Nelerdir?

Dizel, bir çeşit petrol türevidir. Bu nedenle de yakıtlardan söz açıldığın zaman benzinden sonra ilk akla gelen yakıt olma özelliğine de sahiptir. Ama dizel yakıtın bilinirliğinin yüksek olmasına rağmen dizel yakıtın ne şekilde ve nasıl üretildiği, diğer yakıt türlerinden ayrılmasını sağlayan özellikleri ile ilgili pek çok sürücü de fikir sahibi değildir. 

Dizel Nedir, Ne İşe Yarar? Dizel Yakıt Avantajları Nelerdir?

Dizel Nedir?

Dizel motorlar için kullanılan yakıta, motorin ismi verilir. Ham petrolün damıtılması işlemi sırasında 200-300°C aralığında elde edilen motorine, halk arasında dizel ya da mazot yakıt ismi verilir. 1892 senesinde Rudolf Diesel tarafından keşfedilmiş olan bu yakıt türü, aslında rafine edilme süreci kısa olduğundan son kullanıcı bakımından ekonomik bir ürün özelliği taşır. Dizel, aynı üretiminde yaşanan farklılık gibi sıkıştırma oranı ile de benzinden farklıdır. Çünkü bu oran, motorinde oldukça yüksektir. Bu nedenle de benzine göre çok daha verimlidir.

Dizel Ne İşe Yarar?

Dizel motorlar, diğer benzinli motorlardan çok daha verimli çalışır. Bu nedenle de saat başına harcadığınız dizel yakıt maliyetiniz de önemli ölçüde azalır. Aynı zamanda, servis aralıkları da oldukça uzundur. 

Dizel Yakıt Avantajları Nelerdir?

Dizel yakıtın verimliliğinin oldukça yüksek olması, aynı zamanda saat başına yapılan harcamanın çok daha düşük bir seviyede kalması avantajını da beraberinde getirir. Tüketim miktarının daha düşük olması ise, yakıt sisteminin bakım aralığının daha çok uzamasını sağlar.

Haberin Devamı

Belirli noktalara dikkat edildiği zaman yakıtın temas etmiş olduğu parçalarda bazı yıpranmalar görülme imkanı bariz miktarda da azalır. Yani başka bir tabirle tavsiye edilen kullanım ve bakım şekline bağlı kalınması, motor ömrünün çok daha uzamasına yardımcı olur.

Hava filtrelerinin ve motor filtrelerinin sık sık değiştirilmesi gerekmez. Genel bir yıpranma ve aşınma genellikle azalır. Uygun bir bakım sonucunda servis edilebilir bir motor ömrü, diğer seçeneklerin yaklaşık olarak üç ila dört katıdır.

Eğer uzun ömürlü bir kullanım istiyorsanız, bu konuda bazı detayları bilmeniz gerek-ir. Yani uzun ömür, genellikle ucuza gelmez. Üç motor ve yakıt kombinasyonu içinde yer alan dizel, aslında en yüksek ön fiyat etiketi ile birlikte gelir. 

Motorun kendisi çok daha pahalıdır. Dizel yakıt ise, galon başına daha pahalıya mal olma eğilimine sahiptir. Sonuç olarak, bu faydaların uzun vadeli etkisini görebilmek için detayları dikkate almak gerekir. Dizel yakıt, sık kullanılmak için çok iyi bir seçimdir. Ama daha az kullanılan motorlar ve makineler için düşünülmesi gerekir.

Haberin Devamı