Gazete Vatan Logo

Diyarbakır’da zaman duracak

Diyarbakır’da hazırlıklar son sürat devam ediyor

Başbakan’ın Barzani ile görüşeceği, kendisine Şivan Perwer ile İbrahim Tatlıses’in de eşlik edeceği gezi öncesi Diyarbakır’da tüm oteller doldu.

ANKARA - Başbakan Erdoğan’ın 16-17 Kasım’daki ziyareti öncesinde Diyarbakır’da hazırlıklar son sürat devam ediyor. Başbakan Erdoğan’ın bin 300 tesinin toplu açılışını yapacağı Şanlıurfa Karayolu üzerindeki Kantar Kavşağı’nda iş makineleri aralıksız çalışıyor. Kavşağı açılışa yetiştirmek için çok sayıda işçi yolu asfaltlarken, diğer yandan eksikliklerin gidermeye çalışıyor.

Başbakan Erdoğan ve Mesut Barzani’nin tanıklığında 360 çiftin nikahının kıyılacağı Dicle Üniversitesi Spor Salonu’nda da çalışmalar sürüyor. Salonda 37 yıl aradan sonra Türkiye’ye gelecek Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses düet yapacak.

Toplu nikaha katılacak

Başbakan’ın Cumartesi günkü programında, bin 300 tesisin toplu açılışı bulunuyor. Halka hitabının ise 8 köprülü kavşağın yapımının tamamlandığı Kantar Kavşağı’nda yapılması planlanıyor. Erdoğan aynı gün akşam saatlerinde ise IKBY Başkanı Mesut Barzani ile görüşecek.

Başbakan Erdoğan’ın 2 gün sürecek Diyarbakır temaslarına, basın kuruluşları yoğun ilgi gösterdi. Dün itibariyle 30’u yabancı olmak üzere 240 gazeteci Diyarbakır Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne akredite yaptırdı.

Oteller doldu

Başbakan Erdoğan’ın temaslarını takip etmeye gelecek olan çok sayıda kişi nedeniyle kentteki otellerin tamamı da doldu. 18 Kasım Pazartesi gününe kadar otellerde yer bulunamıyor. Turistik Otel Ön Büro Müdürü Şenay Kıymetli, “Şivan Perwer’in büyük bir hayran kitlesi var. Başbakan’ın Barzani ve Per§er ile geleceğini açıklamasının ardından çok sayıda kişi rezervasyon yaptırdı” dedi.

‘Ziyaret şova dönüşmesin’

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Avrupa Parlamentosu’nu ziyaret etti. Demirtaş burada yaptığı basın toplantısında Başbakan Erdoğan ile Barzani’nin Diyarbakır ziyaretinin basit şovlara ve hesaplara heba edilmemesini temmeni etti. Selahattin Demirtaş, “Sayın Başbakan, bu ziyareti, sürecin müzakereye evrilmesi konusunda bir fırsata çevirebilir” dedi.

Barzani 21 yıl önce gelmişti

TSK, 1992’de Kuzey Irak’ta PKK’ya ilk büyük sınır ötesi operasyonu yaptı. Türkiye operasyonlardan sonuç alabilmek için KYB lideri Celal Talabani ve KDP lideri Mesut Barzani’nin desteğini istedi. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref Bitlis, Barzani ve Talabani ile Kuzey Irak’ta, kısa süre sonra Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde görüştü. Barzani 21 yıl sonra Güneydoğu’ya resmi düzeyde ikinci kez temasta bulunmuş olacak.

Barzani: PYD oyun bozan

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Diyarbakır’a gelmeden önce yaptığı yazılı açıklamada PYD’yi oyun bozanlıkla suçladı. Açıklamasında PYD’nin Erbil anlaşmasına bağlı kalmadığını ileri süren Barzani, “Demokratik Birlik Partisi (PYD), Rojava’da devrim yaptığını iddia ediyor. Kime karşı kazanılmış bir devrim bu? Tek yaptıkları şey, rejimin onlara teslim ettiği yerlerde söz sahibi olmak” dedi.

Haberin Devamı