Gazete Vatan Logo

‘Dışarıdan beklemeyelim kendimiz müdahale edelim’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam ülkelerinde yaşanan terör olayları ve benzeri olaylara karşı “dış müdahale beklememeliyiz, müdahaleyi kendimiz yapmalıyız, onlar müdahaleyi petrol için yapıyor” dedi

‘Dışarıdan beklemeyelim kendimiz müdahale edelim’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ndeki konuşmasında, İslam dünyasına birlikte hareket etme yönünde mesajlar verdi. 12. dönem başkanlığı nedeniyle Mısır’a teşekkür eden Erdoğan, özetle şunları söyledi:

‘Dinim Sünnilik değil’

“İslam dünyası şu an yüzünü İstanbul’a dönerek bu zirveden çıkacak kararları bekliyor. Müslümanlar olarak üstesinden gelmemiz gereken sorunların başında mezhepçilik, ırkçılık fitnesi geliyor. Benim dinim Sünnilik de değildir, Şiilik de değildir. Benim dinim İslam’dır. Ben 700 milyon kardeşim gibi sadece ve sadece bir müslümanım.”

‘Avrupa ikircikli’

“DAEŞ, Boko Haram ve Eş Şebap gibi örgütleri aynı kapsamda görüyoruz. Bu örgütlerin tüm zararları Müslümanlaradır. Biz dünyanın hiçbir yerinde masum insanlara yönelen hiçbir eylemi tasvip etmiyoruz. Bizim ülkemizde PKK, DHKP/C gibi çeşitli terör örgütleri var. Irak’ta ve Suriye’de farklı isimler altında çok sayıda terör örgütü Avrupa başta olmak üzere çeşitli ülkelerde faaliyet gösteriyor. Bunların tamamı Müslümanların ortak düşmanıdır. Avrupa’nın terör örgütleri karşısında ikircikli bir tutum içerisine girdiklerini görüyorum. Nükleer Güvenlik toplantısında Paris’teki terör eyleminden bahsediyorlar, Brüksel’den bahsediyorlar ama Ankara, İstanbul ve Lahor’daki terör eyleminden bahsetmiyorlar.”

Haberin Devamı

‘BM revize edilmeli’

“İslam ülkelerinde yaşanan teröre karşı İslam ittifakı girişimi aracılığıyla çözümü kendimiz üretmeliyiz. Niçin Müslüman olarak aramızdaki bu tür itilaflarda, terör eylemlerinde başkalarından yardım bekliyoruz. Biz müdahale etmiyoruz, başkaları müdahale ediyorlar. Onlar oralara petrol için müdahale ediyorlar. Aramızdaki huzuru sağlamak için değil. Temsil adaletsizliği de Müsülmanlar arasında önemli bir rahatsızlık sebebidir. BM Güvenlik Konseyi’ne dünya nüfusunun dörtte birini teşkil eden tek bir daimi temsilcisi var mı? Geçici üye olmanın bir anlamı var mı? Karar 5 üyeden 1 tanesi olumsuz davransa iş bitti. Diyorum ki, dünya 5’ten büyüktür. Adil bir dünya bekliyorsak BM’nin revize edilmesi şarttır. BM Güvenlik Konseyi yapısının, dünya nüfusunun coğrafi ve dini dağılımı gözönünde bulundurularak yeniden yapılandırması çağrımı yapıyorum.”

Haberin Devamı

‘Filistin için tavır alalım’

Başbakan Ahmet Davutoğlu zirvedeki konuşmasında “Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin için ortak tavır almalıyız. Azerbaycan’ın işgal altındaki toprakları konusunda da omuz omuza durmak zorundayız. Müslüman azınlıkların meselelerine sahip çıkılması teşkilatın önemini gösterecektir” dedi.

Suudi-Türk konseyi

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ikili ilişkilerini daha da güçlendirmek amacıyla Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi’nin kurulmasına ilişkin mutabakat belgesi imzalandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Suudi Arabistan ve Türkiye’nin güvenlik ve istikrarı, bölgenin güvenliği ve istikrarı için de önem arz etmektedir. Başta Suriye, Irak ve Yemen olmak üzere bölgenin istikrarı için de birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyr de, “Türkiye Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan olarak, biz gerçekten iki eksen ülkeyiz” dedi.

Haberin Devamı

‘İslam kadın konferansı oluşturalım’

“Bizde bir söz var ‘süt ağlayan bebeğe verilir’. Öyleyse hakkımızı aramanın mücadelesini vereceğiz. Gençlerimizi iyiliği emreden kötülükten sakınan özgüven sahibi olarak yetiştirmeliyiz. Kadının eğitimden iş alanına kadar çok daha etkin roller üstlenmesi için hep beraber gayret etmeliyiz. İİT’nin bir kadın konseyi toplantısı yapılmamıştır. İstanbul’da bir kadın konferansı oluşturulmasını teklif ediyoruz. Müslümanların kadın olarak kendi kadınlarının dertlerini ortaya koyabilecekleri, bir teşkilatının, bir konseyinin olması şarttır diye düşünüyorum. “

Birlik çağrısı

“Peygamber efendimizin hitap ettiği ‘Müslüman müslümanın kardeşidir. Bir müslümanın kardeşinin kanı da malı da helal olmaz’ sözüne kulak vermemiz lazım. İslam adına mazlumlara saldıran terör örgütleri asla bu mukaddes dinin temsilcisi olamaz. Bizim dinimiz barış dinidir, sulh dinidir. Bizim peygamberimiz barış elçisidir. Bizler İslam ülkeleri olarak birbirimize düşersek umudunu bu ülkeler bağlamış insanlar daha da mağdur olacaktır. Bugünkü zirve toplantımızın tüm müslümanların birliği, beraberliği, kardeşliği, dayanışma noktasında bir dönüm noktası olmasını Allah’tan temenni ediyorum.”

Haberin Devamı

21 devlet başkanı geldi

İstanbul’da düzenlenen zirveye, 21 devlet başkanı, 6 hükümet başkanı, 9 ülkeden üst düzey temsilci, 18 bakan, 6 büyükelçi ve bakan yardımcısı, 4 gözlemci ve 4 özel davetli ülke temsilcisi katılıyor. Zirveye, Azerbaycan, Bahreyn, Brunei, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Filistin, Gambiya, Gine, İran, Katar, Kazakistan, Kuveyt, Libya, Pakistan, Senegal, Suudi Arabistan, Yemen, KKTC, Kosova, Belarus ve Bosna Hersek devlet başkanları, Lübnan, Kamerun, Malezya, Nijer, Somali ve Ürdün hükümet başkanları katılıyor.