Gazete Vatan Logo

Deprem öncesi ses neden olur? Deprem sesi nedir?

Deprem öncesi çıkan ses gündem oldu. İzmir'in Buca ilçesinde Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Birçok sosyal medya kullanıcısı deprem öncesinde bir ses duyduğunu dile getirdi. Peki, Deprem sesi nedir? Deprem öncesi ses neden olur?

Deprem öncesi ses neden olur? Deprem sesi nedir?

AFAD verilerine göre, bugün saat 03.29 sıralarında merkez üssü İzmir'in Buca ilçesinde olmak üzere, Richter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Manisa ve  Aydın'ın ilçelerinde de hissedilen deprem paniğe neden oldu. Yerin 14.47 km altında meydana gelen depremde, Konak ilçesi Kubilay Mahallesi'nde bir caminin minaresi büyük bir gürültüyle yıkıldı. Öte yandan sarsıntı öncesinde çıkan korkunç ses sosyal medyanın gündemine oturdu. Yaklaşık 7 saniye sürdüğü bildirilen depremde çığlığı andıran ‘ses’ sosyal medyada gündem oldu. Bir güvenlik kamerası tarafından kaydedilen görüntülerdeki ses sonrası vatandaşlar Deprem öncesi ses neden olur? Deprem sesi nedir? sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Deprem öncesi ses neden olur?

Deprem esnasında önce p dalgaları gelir. Primary waves'in p'sinden adını alan p dalgalarının çıkarttığı ses, çoğunlukla insanlar tarafından duyulmaz. Hayvanların depremden kısa bir süre önce havlaması, delice ötmesinin sebebidir. Şiddetli bir sarsıntı söz konusu ise sesi duyulabilir.

Haberin Devamı

Yerküredeki hareketle kayanın en zayıf noktasında kırılmasıyla yeni bir fay oluşturabilir ya da kaya var olan fay boyunca kayar. Bunun sonucunda, gerilmenin boşalmasıyla olağanüstü büyük boyutta enerji açığa çıkar. Bu işlemler sırasında bazen depremin sesi de yeryüzünden duyulabilir hale gelir.

Bu sarsıntı sırasında meydana gelen sismik dalgalar, sarsıntıyı birbirlerine iletirken kayaların içerisinden geçer. Bu da uğultuya sebep olur. Kayalar yerin altında çatırdıyormuş ya da bir kamyon geçiyormuş gibi büyük bir ses duyarız.