Gazete Vatan Logo

Demokratik hak!

Mehmet Alabora'nın Gezi Parkı eylemleri sırasında attığı o tweet hakkında karar..

Demokratik hak!


Gezi tweet’ine takipsizlik

Gezi Parkı olayları sırasında resmi twetter hesabından attığı ‘Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı? Hadi gel’ tweetiyle gündeme oturan Mehmet Ali Alabora hakkında “suç işlemeye alenen tahrik etme” suçundan başlatılan soruşturma takipsizlikle bitti.

Demokratik hak

Alabora’nın tweet’i üzerine pek çok vatandaş İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet dilekçeleri göndermişti.

Alabora hakkında Gaziantep’te yaşayan Mikail Kılıç tarafından yapılan suç duyurusu üzerine “suç işlemeye alenen tahrik etme” suçundan başlattılan ilk soruşturmaya takipsizlik kararı verildi.




Tweet ile olmaz!

Demokratik tepki hakkı”

Kararda, Alabora'nın bu tweet’i ile "suç işlemeye alenen tahrik etme" suçunu işlemesinin mümkün olmadığı, tweet’in söz konusu suçu işlenmesi için elverişli olmadığı ifade edildi.

“Yüklenen eylemde suç işlenmesi için tahrik içerikli söz bulunmadığı, belli tepkileri göstermeye çağrı ve şiddet içermediğinden, demokratik tepki hakkının kullanılması olarak kabul edilmesi gerektiği tüm dosya kapsamından anlaşıldığından, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilmediği gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.”

Alabora hakkında yine aynı tweet nedeniyle "suç işlemeye alenen tahrik etme" suçundan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel tarafından yürütülen bir başka soruşturmada da takipsizlik kararı verildi.

Yeni Şafak’a tazminat davası

Alabora’nın yönetmenliğini yaptığı ve oynadığı tiyatro oyunu Mi Minör, Yeni Şafak gazetesi tarafından “sivil darbe girişiminin provası” olarak tanımlanmıştı.

Yeni Şafak, “Mi Minör’ü ABD’liler Çok Beğendi”, “Bu Ne Tesadüf”, “Mi Minör’den Önce Londra ve Mısır Turu” başlıklı haberlerinde Gezi eylemleriyle oyunun senaryosunun bire bir uyduğunu iddia etmiş, Mi Minör’ün Gezi eylemlerinde yaşanan “sivil darbe girişimi”nin bir provası olduğunu yazmıştı.

Alabora ise Cağaloğlu Gazeteciler Cemiyeti'nde gerçekleştirilen toplantıda gazetenin haberlerine yanıt olarak şunu söylemişti:

“Yeni Şafak gazetesinin böyle aklı zorlayan bir sonuç çıkartması şaşırttı. Bir oyunun içerisine çekilmeye çalışılıyorum. Can güvenliğim yok, avukatım aracılığıyla koruma talebinde bulundum. Son olarak Yeni Şafak gazetesine bir teşekkür borçluyum. Tiyatroyu bu kadar ciddiye aldığınız gösterdiğiniz için. Çağımızda tiyatro ile toplumsal olaylar yaratmak mümkün değil.”

Oyuncu Alabora, “Mi Minör”ü hedef gösteren Yeni Şafak gazetesine 1 TL’lik tazminat davası açmıştı



Haberin Devamı