Gazete Vatan Logo

Danıştay Başkanı bombaladı!

"Yok ya. Böyle şey olmaz. Mümkünatı yok”

Ankara'da düzenlenen “Geliştirilmiş Bilirkişilik Sistemi AB Eşleştirme Projesi”nin açılık toplantısına katılan Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, bilirkişilik kurumunun sağlıklı işlemediğine dikkat çekti.

Teknik uzman yardımı

Hakimlerin, karar verdikleri hukuki uyuşmazlıklarla ilgili teknik bilgiye sahip bulunmasının da her zaman mümkün olmadığını belirten Karakullukçu, hakimlerin o konunun uzmanlarının görüşüne başvurduğunu ve yardım aldığını ifade etti.

‘Böyle adalet olmaz’

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu “Gerçekten olması gereken bir kurumdur. Eskiden beri hep uyguladığımız bir kurum. Ama ülkemiz açısından baktığımızda uygulamada her zaman sağlıklı bir biçimde uygulandığını söylememiz mümkün değil” dedi. Bilirkişilere sorumluluk yüklenmesini de eleştiren Karakullukçu şunları kaydetti:

“Ne yapalım efendim. Bilirkişi bu şekilde demiş. Günahı, sevabı bilirkişinin boynuna... Olmaz bu. Böyle adalet olmaz. ‘Beni buraya çıkartma, beni konuşturma’ dedim sayın genel müdürüm, konuşturdun. Yani şimdi eğer biz görevimizi yapmıyorsak, kusuru başka yerde aramamamız lazım. Şu memlekete baktığım zaman, affınıza sığınıyorum, işte polis, emniyet teşkilatımız savcı olmuş, bilirkişi de hakim olmuş, mübaşir de yazı işleri müdürü olmuş, ondan sonra ‘adalet’ diye bağırıyoruz. Yok ya. Böyle bir şey olmaz. Mümkünatı yok. O halde bunu iyileştirmek zorundayız. Adaleti arayacaksak öyle bakacağız. İşte bu sempozyumu, bu toplantıyı yapmış olmamızın sebebi, amacı budur. İnşallah buradan hayırlı sonuçlar çıkacak. Hiç lafı uzatmaya gerek yok, önce kusuru kendimizde arayacağız.”

‘Sertifikaya bağlanmalı’

Yargıtay Başkanı Ali Alkan da hakimlerin bilgisine ve dürüstlüğüne güvendiği kişileri bilirkişi seçmesi gerektiğini dile getirdi. Alkan şunları söyledi:

“Bu konuda en küçük bir tereddüt duyduğu takdirde o kişiyi bilirkişi seçmemelidir. Bilirkişilik yapılabilmesi ise sertifikaya bağlanmalıdır. Bilirkişi seçiminde gerekli duyarlılığın gösterilmemesi yargıya olan güvensizlikte en büyük nedenlerden birisidir.”

Haberin Devamı