Gazete Vatan Logo

Çipli pasaport çilesi bitmiyor!

Pasaport başvurularında aşırı derecede artış var

Umre ziyaretlerinin başlaması ve okullarda yarıyıl tatilinin yaklaşmasıyla pasaport müracaatlarında artış olunca teslim süreleri bir ayı buldu. Çözüm için basım merkezinde mesai 24 saate çıktı.

Çipli pasaport alımında yeniden sıkıntılar başladı. AB normlarına uygun çipli pasaportların verilmesinde aşırı yoğunluk yüzünden sistem kilitlendi. Özellikle Umre ziyareti ve yarıyıl tatiliyle birlikte yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlar Pasaport Şubeleri’ne akın etti. Bu nedenle pasaport müracaatlarında aşırı derece artış meydana geldi. Yetkililer Türkiye genelinde günlük 8 bin olan basım adedinin 20 bine yükseldiğini belirtti. Bu yüzden bir haftada adreslere gelen pasaportların teslimi bir ayı bulmaya başladı.

Acil başvuru imkanı

Mağdur olmamaları için pasaport müracaatı yapan vatandaşlara “Acil başvuru formu” imkanı getirildi. Uçak biletini gösteren kişilere bu form dolduma izni verilip öncelik sağlandı, ancak bu durum da yığılmaların önüne geçemedi.

Pasaport yığılmalarının esas sebebinin sadece Ankara Gölbaşı’nda pasaport basılması ve tek merkezden verilmesi olarak iddia edildi. Yetkililer çözüm olarak fazla mesai uygulaması getirdi. Gölbaşı’ndaki birimde 24 saat pasaport basımına geçilecek. Böylece oluşan yığılmaların bir haftaya kadar çözülmesi bekleniyor. Geçtiğimiz sene de pasaport kağıdının temininde sıkıntılar yaşanınca pasaport kuyrukları uzamıştı. Açılan yeni ihaleler ile bu sorun uzun süre sonra çözülmüştü.

Haberin Devamı