Gazete Vatan Logo

Çiçekçiyi ezen sürücü 3 yıl yatacak

Kadıköy’de çiçek satan Mehmet Emin Kaya’yı ezip ölümüne neden olan sürücü, üç yıl hapis cezası çekecek

Çiçekçiyi ezen sürücü 3 yıl yatacak

Kadıköy, Bağdat Caddesi’nde çiçek satan Mehmet Emin Kaya’yı kullandığı aracın kontrolünü kaybetmesi nedeniyle ezip ölümüne neden olan Murathan Öztürk’ün yargılamasında karar çıktı. Anadolu 77. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 2. duruşmasına tutuklu sanık Murathan Öztürk, çiçekçi Mehmet Emin Kaya’nın (34) babası Mehmet Selim, ağabeyi Cengiz Kaya ve taraf avukatları katıldı. Mahkeme Hakimi Adli Tıp Kurumu’ndan sanık Öztürk’ün süratini azaltmadığı, idare hatası ile direksiyon hakimiyetini kaybederek kaldırıma çıkıp ölüme neden olduğu gerekçesiyle asli kusurlu, ölen Mehmet Emin Kaya’nın da kusursuz bulunduğu yönünde rapor geldiğini belirtti.

‘Ak Partili’yim’ savunması

Duruşmada söz alan Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Murathan Öztürk de, olaydan sonra sahte alkol raporu aldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını savunarak, “Benim AK Parti gençlik kolları başkanlığı yapmış olmam basının bu kadar çok üzerime gelmesinin nedenidir. Aracın bagajında AK Parti resimleri, Cumhurbaşkanına ait fotoğraflar tespit edilmiştir. Bunlar da linç kampanyasında etkili olmuştur. Özellikle AK Parti karşıtı olan medya kuruluşları olayı büyütmüştür. Normal günde alkol kullanan bir insan değilim. Kaldı ki Ramazan günü oruç tutulan bir dönemde alkol kullandığım düşünülemez” dedi. Davada kararını açıklayan mahkeme hakimi Öztürk’ün önce “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 5 yıl, ardından olayda bilinçli taksirle hareket edildiğini belirterek sanığın “Bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan 7 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Haberin Devamı

Raporu sahte çıktı

Öztürk’ün kaza sonrasında özel bir hastaneden aldığı alkol ve uyuşturu raporunun da sahte olduğu iddia edilmişti. Sanığın kanında alkol ve uyuşturucuya rastlanmadığını gösteren rapordaki imzasının sahte olduğunu ileri süren Biyokimya Uzmanı Okşan Güner, ‘Murathan Öztürk’e verilen temiz raporunu sorduğum yanımda çalışan laborant Ö.E., ‘Beni sıkıştırdılar, bu şekilde rapor düzenlemek zorunda kaldım’ ifadesi vermişti.’

Son 1 yıl açık cezaevi

Haberin Devamı

Yedi yıl hapis cezası alan Öztürk’ün cezasının infazı 4 yıl 6 ay. Yattığı sürede düşüldüğünde yatacağı süre 4 yıl 1’a indi. 2 yıl kapalı cezaevinde yatacak Öztürk, infaz yasasına göre son 2 yılını açık cezaevinde geçirecek. Son 1 yıl ise denetimli serbestlik kapsamında serbest kalacak.

Kamuoyu baskısı cezayı artırdı

Avukat Çağrı Çetin: “Maalesef bizim ülkemizde basının üzerine gittiği olaylarda cezalar üst sınırdan veriliyor. Bu olayda da öyle olmuştur. Hakim, kamuoyu baskısından etkilenmiş olabilir ve ceza indirimine gitmemiş. Yeterli mi diye sorarsanız bence değil. Ama diğer ölümlü kazalarla kıyasladığımızda bu sanığa verilen ceza diğerlerine göre çok yüksek. Bizim yasalarımıza göre kıyaslarsak verilen ceza diğer benzer olaylara göre çok. Bu olayın bir tarafı. İkinci tarafı ise Avrupa’da yaşanan benzer kazalar. Oradaki yasalar biraz daha ağır olduğu için Avrupa’da böyle bir olayda insanlar 20 yıla kadar ceza alabiliyor. Ya yasalarımızı Avrupa’ya göre ayarlayacağız ya da mevcut yasa ile devam ediliyorsa kamuoyu baskısını görmeyip adil karar vereceğiz.”

Haberin Devamı

Avukat Mehtap Acar: Özellikle Avrupa’da araçla gerçekleşen ölümlerde katı kurallar konulmuş durumda. Örneğin İtalya ve Danimarka’da vücudundaki alkol oranı 1,5 promili geçen sürücülerin aracına el konuluyor. Araçlar daha sonra açık artırma ile satılıyor. n İSTİHBARAT

Kalkavan da 23 ay 20 gün yatmıştı

Moda tasarımcısı Sinem Yalçın’a 2008’de çarpıp ölümüne sebep olan ve 21 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Faruk Kalkavan da olaydan sonra Amerika’ya kaçmıştı. Kırmızı bülten çıkarılan Kalkavan 9 Kasım 2012’de, 3. Yargı paketi kapsamından yararlanarak açık cezaevine nakledildi. Burada da Kalkavan, cezasının 14 ayını tamamladı. 4 Şubat’ta özgürlüğüne kavuştu.