Gazete Vatan Logo

CHP, MHP'nin adayını desteklemiş!

Milliyet yazarı Tunca Bengin bugün ilginç bir ayrıntıyı köşesine taşıdı. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığıyla ilgili önemli bir iddiada da bulundu.

İşte Bengin'in o yazısı:

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesindeki Bahçeli-Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından Bahçeli, çatı adayının Kılıçdaroğlu tarafından önerildiğini, kendisinin de kabul ettiğini açıklamıştı. Kulislerde ise Ekmeleddin İhsanoğlu’nun MHP’nin formülü olduğu ancak CHP tabanının tepki göstermemesi için, ilk kez CHP tarafından telaffuz edildiği iddiaları konuşulmuştu... Yani çatının ustası netleşmemişti... Şimdi o “usta”nın Bahçeli olduğu ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin MHP adayını desteklediği ortaya çıktı. Ve “partiler üstü” aday olduğunu vurguluyan Ekmeleddin İhsanoğlu 9 ışıkta karar kılarak Ankara’yı garantiledi. O gün bu duruma “CHP’nin ‘sağa açılma’sının bir devamı; şimdi ‘siyasal İslam’a da açılma’ devri” diye sert tepki gösteren ve bugün açıklanan listelerde yer almayan CHP milletvekillerinden Nur Serter, gelinen noktayı şöyle yorumluyor:

Haberin Devamı

“Milletvekillerinin haberi olmadan basından öğrendiğimiz ve aklımızın ucundan dahi geçmeyen böyle bir adaya benim gösterdiğim tepki doğal reflekstir. CHP milletvekilliği biat ve kulluk anlayışına dayalı yapılmaz. İnsanlar doğru ve yanlış bildiklerini açıkça ifade ederler. Nitekim aynı tepkiyi tabanımız ve seçmenimiz de verdi. Bu tepkinin ne kadar haklı olduğu da bugün ortaya çıktı. CHP adına çok üzüntü verici bir tablo...”

***

Listeler açıklandıktan sonra CHP’ye dönük yapılan değerlendirmeler arasında Kılıçdaroğlu’nun “aday tespitinde en rahat lider” olduğu da var. Doğru CHP, yıllar sonra sürpriz ön seçimle adayların yüzde 60’ını sandıkta belirledi. Bu da parti tabanını mutlu etti. Doğal olarak da çok önemli isimler, milletvekilleri seçilemediği halde tepki veremedi.CHP liderinin kontenjan tercihleri (MYK üyeleri hariç) de sandıktan çıkan listelerdeki eksikleri tamamlayacak (kadın-genç) yönde olunca da her aday listesi sonrasında yaşanan bildik fırtınalar kopmadı. Tabii 8 Haziran’a kadar... Yani sandıktan çıkacak sonuca göre hava sertleşebilir. Özellikle de kontenjan ve ön seçimdeki dengesizlikler açısından... İşte kontenjan yerine “ön seçim” diyen ama sandıkta kaybeden MYK üyesi Ercan Karakaş’ın görüşleri:

Haberin Devamı

“İsteseydim ben de kontenjandan girebilirdim. Ama yıllardır ilke olarak savunduğum yöntemi seçtim.

Kaybetmemin sebeplerini biliyorum onları şimdi konuşmak istemem. Seçimlerden sonra konuşacağız. Türkiye çok kritik bir dönemde, tek adam rejimine doğru gidiyor biz şimdi seçime konsantre olup bunu önlemeye çalışacağız.”

***

7 Haziran’da seçmenin 5’te 1’i İstanbul’da sandığa gidecek... ‘İstanbul’u alan Türkiye’yi alır’ diye boşuna denilmiyor... Nitekim bu partilerin aday listelerine bakıldığında da hissediliyor. Yani Kürt oylarının HDP’ye kaydığını gören AKP, milliyetçi oyların peşinde, MHP ise Ekmeleddin İhsanoğlu gibi sürpriz adaylarla iktidarın can damarı mütedeyyin seçmene oynuyor. CHP ve HDP ise genç, kadın ve etnik kimlikli adaylarla birbirini zorlayacak gibi. Hatta bu nedenle listelere satranç benzetmesi yapanlar bile var...Ancak araştırmacı Adil Gür ise tam aksini düşünüyor:

Haberin Devamı

“Seçimin sonucunu adaylar değil liderler ve parti politikaları belirleyecek.Yani bu partinin adayı şu oldu diye bir partinin oyu İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde üç beş puan artmaz ya da düşmez. Eğer partiler kendileri açısından kritik yerlerde yarım puan getirecek isimleri koydularsa doğru aday odur... Yoksa partiyi sürükleyecek bir aday yok...”