Gazete Vatan Logo

Çapkın'ı bekleyen dosyalar

Yeni İstanbul Emniyet Müdürü'nü önemli dosyalar bekliyor

Valiler kararnamesiyle Osmaniye Valiliği’ne getirilen İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın yerine atanan İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’a ilk sorulan soru ’Münevver cinayeti’ oldu.

VALİLER kararnamesiyle Osmaniye Valiliği’ne atanan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın yerine İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın getirildi. Yeni görevini, müdür yardımcılarıyla toplantıdayken, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal’dan telefonla öğrenen Çapkın, şöyle dedi:

“Sayın Köksal telefonla arayıp yeni görev yerimi tebliğ etti. İstanbul metropol bir kent, dünya metropol kentleriyle de mukayese ettiğimizde huzurlu bir kent. Bu huzuru bir adım daha öteye götürmek, bu bayrağı daha ötelere taşımak ilk amacımız elbette. Yaklaşık 30 bin polisle birlikte çalışacağız. İyi bir takım zaten. Bu iyi takımı daha çok hizmet üretmesi için yönlendireceğiz. İstanbul basınıyla, halkıyla ve bu iyi kadroyla daha iyi şeyler başaracağımıza inanıyorum.”

Görev süresinin dolmasına yaklaşık 20 ay kaldığı ve bu sürenin İstanbul’daki çalışmaları etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Çapkın, “görevimiz sürelerle orantılı değil” diyerek, emekli oluncaya kadar gevşemeden aynı tempoyla çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Basın mensuplarının Çapkın’a ilk sorusu ise İstanbul’da geçen 3 Mart’ta öldürülen Münevver Karabulut oldu. Çapkın, failinin hala yakalanamaması konusundaki soruya, “İzmir’deyim şu an. Buradan bir şey söylemek afaki. Oradaki arkadaşların, her ihtimali değerlendirdiklerine ve gayretli bir şekilde çalıştıklarına inanıyorum. Dolayısıyla buradan ezbere bir şey söylemek çok doğru değil” diye yanıtladı.

Hüseyin Çapkın’ı bekleyen dosyalar

İşte, Çapkın’ı İstanbul’da bekleyen dosyalar...

MÜNEVVER: Çapkın’ı bekleyen en güncel dosyaların başında kuşkusuz Münevver Karabulut Cinayeti Dosyası geliyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İnterpol tarafından 186 ülkede kırmızı bültenle aranan Münevver Karabulut cinayetinin zanlısı Cem Garipoğlu’nu yakalamak için özel ekip oluşturmuştu. Celalettin Cerrah çok istemesine rağmen Cem Garipoğlu yakalanamadı. Garipoğlu’nun adalete teslim edilmesi işi Çapkın’a kaldı.

ÇEÇEN CİNAYETLERİ: Çapkın’ı bekleyen bir diğer dosya da İstanbul’da art arda işlenen Çeçen cinayetleri... İlk Çeçen cinayeti geçen yıl Eylül ayında Başakşehir’de işlendi. Çeçenistan’da Ruslar’a karşı albay rütbesiyle savaşan 57 yaşındaki Gazhi Edilsultanov, sokak ortasında parmak izi tespit edilemeyen özel bir silahla kurşunlanarak öldürülmüştü. Bu cinayet sırrını korurken Çeçenistan’da binbaşı olan İslam Canibekov Ümraniye’de başından vurularak öldürüldü. İstanbul Emniyeti bu iki cinayeti aydınlatmak için çalışırken geçen Şubat ayında bu kez Zeytinburnu’da Türkiye’deki Çeçenlerin lideri Ali Osaev öldürüldü. Bu 3 cinayetin de Rus İstihbarat Örgütü FSB’nin adı karıştı.

KAYIP POLİS: Diğer bir dosya polis memuru Özgür Akkaya dosyası... İstanbul Saraylar Koruma Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Akkaya, geçtiğimiz yıl 29 Ağustos’tan beri kayıp. Akkaya tüm Türkiye’de aranmasına rağmen kendisinden bir daha haber alınamadı.

FAİLİ MEÇHULLER: Çağla Tuğaltay: 15 yaşında. 5 Haziran 2000’de Mecidiyököy’de boğazı kesilerek öldürüldü. Evde çalıntı bir şey yok.

Hande Çinkitaş: 14 yaşında. İçerenköy’de 4 Ocak 2001’de öldürüldü

Hatice Başar: 14 yaşında. Ataköy’de 1 Mayıs 1997’de tecavüz edilip, öldürüldü.

Gizem Sel: 5 yaşında. Büyükçekmece’de 25 kasım 2003 bayram günü başına poşet geçirilerek öldürüldü..

Damla Çelik: 11 yaşında. 1 şubat 2004 tarihinde tecavüz edildikten sonra boğularak Halkalı’da öldürüldü..

Nigar Şahin: 13 yaşında. Beylikdüzü’de 30 Mart 2006 tarihinde çöp konteynırında ölü bulundu.

Gönül Aydınlıyurt: 56 yaşında. 10 aralık 2004 tarihinde arabası yakılmış bulundu. Kadından bir daha haber alınamadı.

Yeşim Tuğrul: 26 Mart 2006’da Kadıköy Suadiye’de oturduğu apartmanın asansöründe, başına vurulan çivili sopa ile komaya sokuldu. Faili de bulunamadı.

İzmir’de 82 cinayetin 81’ini aydınlattı

Polislikte 38 yılını dolduran Hüseyin Çapkın, 58 yaşında ve iki çocuk babası. Çapkın, 2011 yılı Ocak ayında yaş haddinden emekli olacak. 3 yıldır İzmir’de görev yapan Hüseyin Çapkın, görevine başladığı zaman asayişin yeniden yapılandırılması projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, kent beş bölgeye ayrılıp asayiş ekiplerinin sayısı arttırıldı.

Suçun önlenmesi için sokaklarda gezen devriye sayısı çoğaltılırken, en çok önem verdiği huzur timlerinin sayısını, yetkileri ve görevlerini arttırdı. Ayrıca, kentte okul timleri ve toplum destekli polis birimlerini de kurup sorumluluk bölgelerinde çalışmasını sağladı. Motosikletli sivil timler kurulup, yaşı küçük çocukların suçlarının önüne geçilmesi için kemik yaşı tespiti uygulamasına ağırlık verildi. Çapkın’ın İzmir’de görev yaptığı süre boyunca meydana gelen 82 cinayetin 81’i aydınlatıldı.

Haberin Devamı