Gazete Vatan Logo

Canlı bomba Ulus’ta bir otelde konaklamış

Sultanahmet saldırısını yapan canlı bomba Nabil Fadlı’nin cep telefonuna ait sinyalleri inceleyen ekipler Fadlı’nin Ulus’ta bir otelde kaldığını, otelin güvenlik kamerası görüntülerinin ise silindiğini tespit etti.

Canlı bomba Ulus’ta bir otelde konaklamış

SULTANAHMET saldırısını yapan canlı bomba Nabil Fadlı’nin Türkiye dışında sığınmacı kabul eden bir ülkeye gidişinin kolay olması için adını kısaltarak başvuru yaptığı ortaya çıktı. Fadlı’yle beraber sığınmacı olarak parmak izi veren 2 şüphelinin de canlı bomba eylemi yapmak için eğitim aldığı iddia edildi. Polis ekipleri, canlı bombanın tam adının ’Nabil Abdullatif El- Fadlı’ olduğuna ulaştı. Toplanan bilgiler neticesinde ekipler, Fadlı’nin canlı bomba saldırısına kadar Suriye’nin Halep iline bağlı Münbiç ilçesindeki bir mahallede yaşadığını belirledi. Öte yandan Fadlı’nin cep telefonuna ait sinyal kayıtlarını incelemeye alan terör ve istihbarat ekipleri, cep telefonunun ilk olarak 19 Aralık’ta Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) yakınlarında sinyal verdiğini tespit etti.

Telefondan iz takibi

Teröristin, Mamak’ta taksiye bindiğinin belirlenmesinin ardından şoförün bilgisine başvuruldu. Şoförün, ifadesinde taksisine binen Fadlı’nin Arapça konuştuğunu, hatta yardım etmesi için Arapça bilen yakınını arayarak cep telefonunu müşterisine uzattığını, Fadlı’nin de görüştüğü kişiye “Suriyelilerin kaldığı otele gitmek istediğini” söylediğini anlattığı öğrenildi. Şoförün, bunun üzerine Fadlı’yi Ulus civarındaki birkaç otele götürdüğünü ancak olumlu cevap alamadığını söylediği belirtildi. Çoğunlukla Suriyelilerin kaldığı aynı civardaki otel Fadlı’yi kabul etti, terörist 23 Aralık’ta çıkış yaptı ve bu sürede telefon trafiği kayıtlarına göre otel civarından ayrılmadı. Teröristin kaldığı oteldeki güvenlik kamerası kayıtlarının, cihazın hafızasının dolması nedeniyle sistem tarafından otomatik silindiği tespit edildi. Fadlı’nin kullandığı cep telefonuna ait Ankara’da alınan son sinyalin Balgat’taki baz istasyonundan geldiğinin tespiti üzerine AŞTİ’den otobüse bindiği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Örgütsel yaşamı

Polis, Sultanahmet’i kana bulayan canlı bomba Fadlı’nin 2012 yılında, altı ay boyunca Özgür Suriye Ordusu’nun ’Abu Bakr as-Sadiq’ taburuna, bir süre sonra ’Ahrar ash-Sham’ hareketine katıldığını belirledi. Ekipler, 2014’te terör örgütü IŞİD’in canlı bombanın memleketi Manbej’i ele geçirdikten sonra, Fadlı’nin IŞİD’e katıldığını belirledi.

Haberin Devamı

Parmak izi verenler eğitimli

Emniyet, Fadlı ile beraber sığınmacı olarak parmak izi veren 4 şüpheliden 2’sinin de canlı bomba eylemi yapmak için eğitim aldığını iddia ederek, şüpheliler hakkında da detaylı bir inceleme başlattı.

Türkiye teröristin memleketini vurdu’

ABD’li Albay Steve Warren, Türkiye’nin IŞİD’in sınır ötesindeki sığınaklarını ve mevzilerini vurduğu top ve tank atışlarının çok etkili olduğunu söyledi. Albay Warren, Türkiye’nin vurduğu bölgeler arasında ‘Membic cebi’nin de olduğunu belirtti. Menbic, Sultanahmet saldırganı Nabil Fadlı’nın ailesinin memleketi olarak biliniyor. Fadlı’nın ise IŞİD’in Menbic’i ele geçirmesinden sonra bu örgütün saflarına geçen ilk militanlardan biri olduğu öğrenildi. Warren, Türkiye’nin top ve tank atışları sonucu 200’e yakın IŞİD mensubunun etkisiz hale getirildiğinin hatırlatılarak, bunun IŞİD karşıtı operasyonları destekleyip desteklemediğinin sorulması üzerine, “Türkiye’nin Menbic cebinde çok etkili top atışları yaptığını gördük. Bu bölgede yaptıkları topçu ateşiyle ilgili koordinasyonumuzu sağlamlaştırmak için Türkiye ile çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Koalisyon şemsiyesi altında

Warren, atışların IŞİD karşıtı koalisyonun şemsiyesi altında yapıldığını belirterek, “Koordinasyon üzerinde çalışmamız gerek” diye konuştu. “Türkiye’nin bir ihtiyacı karşıladığını” dile getiren Warren, bölgede havanın bozuk olması nedeniyle hava desteği sağlama konusunda sorun yaşadıklarını, Türkiye’nin top atışlarıyla bu noktada devreye girdiğini söyledi. Warren, “Mükemmeldi. Olması gerektiği gibi oldu” ifadesini kullandı. Albay Warren ayrıca, Suriye’de IŞİD ile mücadelede “Menbic cebi” olarak adlandırılan bölgenin şu anda büyük sorun oluşturmaya devam ettiğini söyledi. Bölgenin doğusunda Suriye Demokratik Güçleri olarak adlandırılan grupların, batısında ise ABD’nin eğit-donat programında eğitilen gruplar tarafından desteklenen dost güçlerin olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı