Gazete Vatan Logo

Bir ayda 4’üncü zehirlenme

Manisa’da 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nda bir ayda dördüncü kez yaşanan vakada zehirlenen asker sayısı 731’e çıktı. Karavanadaki hindi etinde salmonella bakterisi tespit edilirken, yemek şirketinin ihalesi feshedildi

Bir ayda 4’üncü zehirlenme

Manisa 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nda 23 Mayıs’ta Albay Arif Seyhun Kışlası’nda 1049 asker gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmış, er Hüsnü Özel yaşamını yitirmişti. Bu olaydan 4 gün sonra, 27 Mayıs tarihinde bu kez, Kırkağaç 6’ncı Jandarma Komando Er Eğitim Alayı’nda zehirlenme vakası yaşanmış, 70 asker hastaneye kaldırılmıştı.

16 Haziran cuma günü ise Manisa 1’inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı General Seyfettin Çalbatur Kışlası’nda 69 asker hastanede tedaviye alınmış, ardından hepsi taburcu edilmişti. Bu sefer Albay Arif Seyhun Kışlası’nda yaşanan zehirlenme vakası akşam yemeğinin hemen ardından gerçekleşti. Yüzlerce asker kıvranarak hastaneye kaldırıldı.

Gözaltı sayısı 21’e çıktı

Konuyla ilgili adli soruşturma başlatıldığını belirten Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celattin Şimşek, “17 Haziran 2017 tarihinde Manisa’da bulunan Albay Arif Seyhun Kışlası’nda, akşam yemeğinin ardından bir grup askerin baş dönmesi ve mide bulantısı şikayeti ile müracaatı üzerine gıda zehirlenmesi tanısı konulmuş ve il merkezinde bulunan çeşitli hastanelere, ilk belirlemelere göre 731 askerimizin sevki sağlanarak tıbbi müdahale gerçekleştirilmiştir. Tedavi sonucu şu an itibariyle hayati tehlikesi olan askerimizi yoktur” açıklamasında bulundu. Başsavcılık, askerlere zehirlenme tanısının konulduğunu ve olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında kışlaya yemek sağlayan şirketin 21 çalışanının da gözaltına alındığını duyurdu.

Haberin Devamı

24 asker müşahede altında

Manisa Valiliği, Albay Arif Seyhun Kışlası’ndaki akşam yemeğinin ardından rahatsızlanan askerlerden 20’sinin daha tedavi gördüğü hastanelerden taburcu edildiğini açıkladı. Dün saat 14.00 itibariyle 24 askerin hastanelerde tedavisine devam edildiği belirtilen açıklamada, “Manisa Devlet Hastanesi’nde 11, Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nde 5, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nde 8 asker müşahede altında bulunmaktadır. Tedavileri devam eden askerlerimizin durumu iyiye gitmektedir” denildi.

İlk zehirlenmede ölen askerin otopsi raporu bekleniyor

Haberin Devamı

Bakan Işık, ayrıca 23 Mayıs’taki zehirlenme vakasında hayatını kaybeten asker Hüsnü Özen ile ilgili de açıklama yaptı: “İlk zehirlenme vakası 23 mayıs 2017 tarihinde akşam yemeğinde görüldü. Bu yemekte toplam 5 bin 820 askerimizden 1047 tanesinin yediği yemekten etkilendiğini biliyoruz. Bu askerlerimizden Hüsnü Özen hayatını kaybetti. Hayatını kaybetme sebebi henüz otopsi raporu kesinleşmediği için resim olarak açıklanmamakta. Bu otopsi raporu geldikten sonra kesin ölüm sebebi ortaya çıkacak. Burhan Güvenen yoğun bakımda olan askerimiz, tedavisi devam ediyor. Hayati tehlikesi yok. Olayın hemen ardından gerek idari, gerekse adli tahkikatı başlatıldı.”

Salmonella bakterisi nedir?

Salmonella insan ve hayvanların sindirim sistemimi florasında bulunabilen bir bakteri. Yaklaşık 2300 tipi var. Bazı tipleri tamamen zararsız olduğu gibi bazı tipleri de özellikle Salmonella Enteritidis ve Salmonella Typhimurium gıdalarda yüksek oranda bulunduklarında hastalık yapabilir, zehirlenmeye yol açabilir. Bu bakteriler kanatlı hayvanlarda ve yumurtada ortaya çıktıkları gibi dana, hububat, meyve ve sebzelerde de bulaşma sonucu görülebilir. Salmonella bakterisi normal pişirme şartlarında etkisiz hale gelir, ölür. Ölmemesi halinde ise belirtileri mikrop alındıktan 6 ile 12 saat içerisinde çıkar. İshal, yanı sıra baş ağrısı, karın ağrısı, kusma, bulantı ve yüksek ateş başlıca belirtileri. Bakteri, hafif gıda zehirlenmesinden ölümcül bakteriyel enfeksiyonlara, yani sepsise kadar gidebilen tablolar yapabiliyor.

Haberin Devamı

Yemek şirketi: Raporu bekleyin

MANİSA’da askerlere yemek hazırlayan Rota Yemekçilik A.Ş., yaptığı açıklamada üzüntülerini dile getirdi: “Öncelikle tüm askerlere ve ailelerine geçmiş olsun diyoruz. Babalar Günü’nde böyle olayın yaşanması bizi derinden üzdü. Günde 130 bin kişiye yemek veren Rota Yemekçilik 2 bin 500 çalışanıyla 2005 yılından bu yana sektörde. Henüz, bir tarafın sorumluluğunu ortaya koyan bilimsel bir rapor yok. Laboratuvar sonuçları gelmeden şirketin bu kadar baskıya ve ithama maruz kalması üzüntü verici. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, yemek yemediği halde etkilenenlerin olduğunu söyledi. Yine Sayın Bakan ‘Sadece yemekten zehirlenenme vakası olarak değerlendirmiyoruz, tüm ihtimalleri hesaba katan bir çalışmayı yürütüyoruz’ diyor. Laboratuvar sonuçları durumu tüm açıklığı ile ortaya koyacaktır. Ayrıca mayıs ayında bizim yemek vermediğimiz Kredi Yurtlar Kurumu ve Kırkağaç Kışlası’nda da zehirlenmeler yaşandı.”

Haberin Devamı