Gazete Vatan Logo

Beykoz Kasrı Başbakan’ı bekliyor

Erdoğan’ın İstanbul’daki ikinci ofisi olacak

Beykoz Kasrı, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’daki ikinci ofisi olacak. 70 dönüm bahçeye sahip kasır, Huber Köşkü’nün karşısında Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Milli Saraylar’a ait Beykoz Kasrı’nı incelemişti. Erdoğan’ın Dolmabahçe’deki ofisine ilaveten Anadolu yakasında da bir ofis istediği, bu yerin Beykoz Kasrı olacağı gündeme getirildi. Beykoz Yalıköy mahallesi Gazi Yunus Mezarlığı’nın yanında bulunan tarihi Beykoz Kasrı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kullandığı Huber Köşkü’nün tam karşı kıyısında yer alıyor.

18 odası var

Yetkili bir ismin verdiği bilgiler şöyle: “Aslına uygun restore edildi. Dikdörtgen şeklinde iki katlı yapının ortasında büyük bir salon ve her katta salonu çevreleyen 9 oda var. Toplam 18 oda mevcut. Yapı yaklaşık 1000 metrekareden oluşuyor. İç kısım duvarları Bağdadi denilen teknikle inşa edildi. Duvar yüzeyi ahşap çıtalarla kaplanıp üzerine Horasan harcı sıva yapıldıktan sonra, kalem işi süslemeyle bezendi.”

Osmanlı’da yabancı elçi kabülünde ve ardından yetimler yurdu olarak kullanılan kasır, Cumhuriyet döneminde hastane yapılmıştı.

Beykoz Kasrı, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından 1839’da Padişah Abdülmecid’e hediye edilmek amacıyla av köşkü olarak inşa edilmiş daha sonra başka hizmetlerde kullanılmış.

Haberin Devamı