Gazete Vatan Logo

'Başbakanım kocamı kurtarın!'

İşadamı kendini hapiste bulunca Gürcü eşi işte böyle isyan etti

Gürcistan’da büyük projelere imza atan Orhan Aksu, yetkililere avanta vermeyince kendisini hapiste buldu. Gürcü eşi Sofia, Erdoğan’a seslendi: “Başbakanım kocamı bu zulmünden kurtarın”

Rusya’yla yaşadığı savaşın ardından yeniden yapılanma hamlesi gerçekleştiren Gürcistan’a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da teşvikiyle çok sayıda Türk işadamı yaptırım yaptı. Ancak Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Şaakaşvili’nin mali bütçeyi tutturamamasının ardından ülke Türk yatırımcılar için cehenneme dönüştü. Bunlardan biri de Orhan Aksu.

Gürcü yetkililerin yatırım için cazibe merkezi olarak sunduğu ülkenin önemli merkezlerinde şimdi Aksu’nun şirketi “Aksmsheni” ismi var. Aksmsheni LTD Şirketi Gürcistan’da İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı binaları başta olmak üzere 3 cezaevi, banka merkezleri, iş merkezleri, konutlar, yol ve viyadük inşaatları yaptı.

İçişleri bakanı silah çekti

Yaptığı işlerin parasını tahsil edemeyen Aksu’ya Gürcü hükümeti “Yeni işler verelim ve bu işlerde tahsil edemediğin açığı kapatalım” teklifini sundu. Yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapan, 15 milyon dolara yakın iş makine ve teçhizatı bulunan Aksu, teklifi kabul etmek zorunda kaldı. Aksu’nun eşi Sofia, bu süreçte Gürcistan İçişleri Bakanı Baço Akhalaya’nın, bitirdiği işlerin 4 milyon 750 bin Lari tutarındaki parasını isteyen Orhan Aksu’yu silahla tehdit ettiğini iddia etti. Tehditin ardından Finans Polisi de Aksu’ya ait şirkete gelerek “1 milyon dolar hazırlayın” dedi. İtirazlar üzerine geri adım atan polisler ertesi gün tekrar gelip 8 ay sürecek bir ‘incelemeye’ girişti.

Yalancı şahit

Sudan sebeplerden dolayı firmaya 1 milyon 850 bin Lari ceza kesildi. Orhan Aksu’nun yanında çalışan Anzor Kekelidze yalancı şahitlik yaptı. “Rüşvet” verdiler yönünde ifade veren Kekelidze devletten de “ödül” adı altında para aldı. Adalet Bakanlığı Ekonomik İşler Departman Başkan Vekili Zaza Chichua ve yardımcısı Zaza Gadelia ile Orhan Aksu gözaltına alındı. “Organize suç örgütü kurmak” suçlamasıyla tutuklanan Orhan Aksu şimdi kendi yaptığı cezaevinde kalıyor.

‘Esir gözüyle bakıyorlar’

Cins köpeklere tutkusu olan Orhan Aksu yavru kurtları görmek için gittiği bir çiftlikte daha sonra eşi olacak Sofia ile tanıştı. Yaklaşık 1 yıllık yakınlaşmanın ardından 2009 yılında evlenen çift Gürcistan’da yaşamaya devam etti. Bir yıllık evliliğin ardından cezaevine giren Orhan Aksu için eşi Sofia hukuk mücadelesi başlattı. Türkiye’ye gelen Sofia, “Türkiye’de Gürcü, Gürcistan’da Türk olduk bir anda. Gürcüler cezaevindeki yabancılara tutuklu değil para sızdırılacak ‘esir’ gözüyle bakıyor” dedi.

Gürcüleri kurtarmıştı

Gürcistan’da TV kanallarına çıkan Sofia, Gürcü basınına da hukuksuzluklar hakkında bilgi verdi. Ancak bir sonuç alamayan Sofia Türkiye’ye gelerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yardım çığlığını duymasını istedi: “Başbakanım kocamı bu zulmünden kurtarın. Onun çabalarıyla haksız yere cezaevine atılan Türkler daha nce serbest bırakıldı. Gürcistan Başbakan’ı Türkiye’ye gelip Başbakan Erdoğan ile görüşecek. İkisine de yalvarıyorum bu zulme engel olsunlar.”

İşkence yaptılar

“Eşime işkence yaptılar, adli uzlaşmaya zorladılar” diyen Sofia Aksu, şöyle devam etti: “Türk Konsolosluğu bizimle hiç ilgilenmiyor. Hâlâ cezaevlerinde 40-45 Türk vatandaşı var. Eşime yaptığı yatırımlar nedeniyle Gürcü vatandaşlığı verildi. Vatandaşlıktan çıkarılmak için dilekçe verdi, onu bile kabul etmediler. Rusya savaşında evsiz kalanlar için para almadan 250 prefabrik ev yaptı. Savaş sırasında hükümettekiler Orhan’dan Türkiye’ye sığınmak için yardım istedi. Bazı Gürcüleri savaşta ölmekten kurtardı. Ülkeyi terk etmeyerek inşaatları yaptı.”

Haberin Devamı