Gazete Vatan Logo

Askere Suriye tazminatı!

Askere Suriye tazminatı!

Türkiye’nin sınırları dışındaki tapulu tek toprağı olan Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Caber Kalesi'ni koruyan Türk askerlere, ek tazminat verilmeye başlandı.

Suriye’deki iç karışıklık dikkate alınarak, Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda görev yapan subay, astsubay ve uzman erbaşlar 205 ile 308 TL arasında ilave tazminat verilmeye başlandı. Halep’teki Süleyman Şah Türbesi içindeki karakolun güvenlik önlemleri bir süre önce artırılmıştı. Daha önce 15 asker ve başlarındaki 1 astsubayın koruduğu türbedeki asker sayısı 2 katına çıkarılmış, iç güvenlik harekatı tecrübeli rütbeliler karakolda görev yapmaya başlamıştı. Karakolun ikmali ise Şanlıurfa-Suruç’ta konuşlu olan 2. Hudut Taburu tarafından düzenli olarak yapılıyor. Olası saldırıya karşı ise destek timi oluşturuldu. Karakol ve türbe Türk toprağı sayıldığı için olası bir saldırı durumunda angajman kuralları gereği askerlerin misliyle karşılık verme hakkı bulunuyor. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgede bulunan karakola karşı Suriye’de iç savaşın başlamasından bu yana herhangi bir saldırı gerçekleşmedi. Ancak Suriye Ordusu ve muhalif unsurlar arasındaki çatışmalar nedeniyle TSK, birliğin güvenliğini artırma yolunu seçti.

Suriye’deki Türk toprağı

Osman Gazi’nin büyükbabası Süleyman Şah, 1086’da Fırat’ı geçerken şehit olunca, Caber Kalesi’nde toprağa verildi. Yıllar sonra Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen bölgede Süleyman Şah adına türbe yaptırıldı. Türbe, 20 Ekim 1921’de Fransızlar ile yapılan anlaşma kapsamında Suriye sınırları içinde kaldı, ancak bulunduğu alan Türk toprağı sayıldı.

Haberin Devamı