Gazete Vatan Logo

Artçı deprem ne demek? Depremden sonra kaç artçı sarsıntı oldu? Artçı depremler devam ediyor mu? İşte en son artçı depremler!

Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrasında meydana gelen artçı sarsıntılar endişe ve korkuya neden oluyor. Pek çok ilde hissedilen Düzce Gölyaka merkezli deprem sonrası en büyüğü 4,3 olan çok sayıda artçı deprem kaydedildi. Peki, Artçı deprem ne demek? Depremden sonra kaç artçı sarsıntı oldu? Artçı depremler devam ediyor mu? Artçı deprem büyük depremin habercisi mi? Artçı depremler ile ilgili uzmanlar ne diyor? İşte en son artçı depremler!

Artçı deprem ne demek? Depremden sonra kaç artçı sarsıntı oldu? Artçı depremler devam ediyor mu? İşte en son artçı depremler!

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde saat 04.08'de 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Pek çok kişinin yaralandığı depremin ardından vatandaşlar sokakta sabahladı. Gün boyu en büyüğü 4,3 olan çok sayıda artçı deprem kaydedilirken, yaşanan sarsıntılar endişeye neden oldu.

ARTÇI DEPREM NE DEMEK?

Artçı deprem, her büyük depremden sonra meydana gelen sarsıntılardır. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı sarsıntılar, ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir; ancak büyüklüğü ana depreme göre daha düşüktür. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir.

DEPREMDEN SONRA KAÇ ARTÇI SARSINTI OLDU?

Düzce Gölyaka merkezli deprem sonrası en büyüğü 4,3 olan 138 artçı sarsıntı kaydedildi.

ARTÇI DEPREM BEKLENİYOR MU?

Deprem uzmanları, artçıların bir hafta 10 gün kadar süreceğini 5 büyüklüğüne varan artçı sarsıntıların olabileceği uyarısını yapıyor.

ARTÇI DEPREM BÜYÜK DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?

Haberin Devamı

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Hürriyet’ten İsmail Sarı’ya konuştu.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise “Deprem sonrası yöredeki enerjinin büyük ölçüde boşaldığını söylemek biraz zor. Çünkü 0,9 ile 4,3 arasında değişen 50’den fazla artçı deprem meydana geldi. Hatta bu artçılar 5,1 ve 5,2’ye kadar da çıkabilir” ifadelerini kullandı.

Birkaç gün içinde artçıların sona ereceğinin altını çizen Doç. Dr. Doğan Kalafat ise “Artçıların olmasını çok olumlu bir şekilde yorumluyorum. Çünkü bu bizlere depremin oluş mekanizmasını gösteriyor. Artçıların zaman içerisinde azalım eğrisini de gördükten sonra bölgedeki 'enerji boşalımı' tamamen sağlanmıştır diyeceğiz. Birkaç gün içinde artçılar sönümlenmiş olur” bilgisini paylaştı.

İŞTE EN SON ARTÇI DEPREMLER