Gazete Vatan Logo

Araç sorgulamanızı internet üzerinden yapabilirsiniz!

Her geçen gün hızla gelişen teknoloji sayesinde online araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemini kolayca yapabiliyoruz. Online araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemi e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Araç sorgulamanızı internet üzerinden yapabilirsiniz!

Alınacak ve satılacak olan tüm arabalar üzerinde rehin, ceza ve borç gibi birçok detay herkes tarafından merak edilmekte olduğu için herhangi bir aracı alacak ya da satacak olan kişilerin araç plak sorgulama işlemlerini yapması kendi güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir. Plaka ceza sorgulama işlemleri de bu konuda önem taşımaktadır. Plaka bilgileri sorgulama işlemlerinin ardından araç satış ya da alış işlemlerinde araç üzerinde herhangi bir olumsuzluk gördüğünüz taktirde bu olumsuzlukları da giderebilirsiniz.

ARAÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
PLAKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Araç plaka sorgulama işlemleri, ortaya herhangi bir sorunun çıkması doğrultusunda, aracın herhangi bir sebepten dolayı kaza yapmasında ya da bu gibi durumlarda yapılabilmektedir. Araç plaka sorgulama işlemleri yapıldıktan sonra aracın ve plakanın gerçek sahibi ile ilgili bilgilere ulaşmak mümkün olur. Fakat güvenlik açısından plakadan isim sorgulama gibi işlemlerin sadece EGM yani Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden yapılabildiği bu nedenle de internet üzerinden bu tür bilgilere erişimin olmadığını da belirtelim.

Araç Plaka Sorgulaması Neden Yapılır?

Yeni ya da ikinci el bir araç alan kişiler, araç hakkında aracı satan kişi haricinde bilgi edinmek için güvenebileceği kanallara başvurur. Bundan dolayı da araca ait herhangi bir borç, araç ile yapılmış kaza vb. tüm bilgilere aracı sorgulayarak ulaşabilirsiniz.

Araç plaka sorgulama işlemlerini noter tarafından geri çevrilmemek için notere gitmeden önce yapılması daha uygun ve zaman açısından daha tasarruflu olacaktır. Aksi taktirde notere iki defa gitmek zorunda kalabilirsiniz. Plaka sorgulama işlemlerini yapmak için, plakadan isim sorgulama işlemlerinin aksine Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gidilmesine gerek yoktur. Her gün gelişmekte olan internet yani sanal alem sayesinde her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşlar işlemlerini çok daha hızlı bir şekilde internet üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Bu hem zaman hem de para açısından kişilere oldukça fayda sağlamaktadır.

Araç plaka sorgulama işlemlerini iki farklı şekilde gerçekleştirmek mümkündür. E devlet sistemi üzerinden yapılacak olan araç plaka sorgulama işlemleri neticesinde araç ve plaka hakkında geniş ve kapsamlı bilgilere ulaşmanız mümkün olacaktır. Fakat bunun yerine sadece plaka bilgisi ve plaka sorgulama işlemlerini de gerçekleştirebilirsiniz. Bu tamamen sizin edinmek istediğiniz bilgiye göre vereceğiniz karara bağlıdır.

Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç plaka sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilmek için bir e devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. E devlet şifresine henüz sahip değilseniz ya da sahip olduğunuz e devlet şifresini hatırlamıyor ve bu konu hakkında ne yapacağınızı bilmiyorsanız yapmanız gereken tek şey size en yakın PTT merkez şubesine kimliğinizle beraber gitmektir. E devlet şifresi alabilmek için kişinin kendisinin ve eğer yaşı reşit olmak için yeterli değilse yanında reşit olan bir aile üyesinin olması gerekmektedir. Fakat e devlet şifresi almak isteyen kişi her kim olursa olsun yanında kimliği ile birlikte PTT merkez şubesine gitmesi gerekmektedir.

Eğer E devlet şifresine sahipseniz ya da bu yazıyı okuduktan sonra gidip e devlet şifresine sahip olduysanız, turkiye.gov.tr sitesine giriş yapmanız ve ardından sitenin sağ üst köşesinde yer alan “Sisteme Giriş” butonuna tıklamanız gerekmektedir.

Karşınıza gelecek olan giriş ekranı üzerinden beş farklı şekli sisteme giriş yapabilirsiniz. İster e devlet şifresini kullanabilir ister mobil imzayı ister elektronik imzayı ister T.C. kimlik kartını isterseniz ise internet bankacılığı kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Fakat e devlet şifresi haricinde yer alan sisteme giriş yolları için her birinden farklı ve değişik işlemler yapmanız gerekmektedir. Siteye giriş yapmak için kullanacağınız yol ve yöntem size kalmış bulunmaktadır.

Ardından sitenin sol üst köşesinde yer alan e-hizmetler bölümüne tıklayabilir ya da yukarıda yer alan arama çubuğu üzerinden plaka sorgulama araması yapabilirsiniz. Ardından burada yer alan liste üzerinden ister araç plakasına yazılan ceza sorgulama işlemlerini isterseniz ise plaka bilgisinden ödeme sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca Araç Muayene Sorgulama bölümü üzerinden araç plaka numarası, trafik tescil belgesi seri numarası ve muayene rapor numarası üzerinden işlem yapabilirsiniz.

Ceza sorgulama işlemleri de yine araç plaka numarası ya da vergi numarası ile T. C. Kimlik numarası aracılığı ile yapılabilmektedir. Üstelik tüm bu işlemleri yapmanız sadece birkaç dakikanızı alacağından dolayı oldukça büyük bir zaman tasarrufu elde etmiş olursunuz.

Haberin Devamı