Gazete Vatan Logo

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama, genellikle ikinci el araç alımlarında başvurulan bir işlemdir. Aracın tüm detayları bu yöntem sayesinde ulaşılabilir. İkinci el araçların alımında bu detaylar büyük bir önem taşır. Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır? Sorgulama işleminde hangi yöntemler tercih edilebilir?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulama konusunda genellikle 4 farklı yöntem izlenir. SMS, e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bu yöntemler arasında değerlendirilir. Aracın hasar geçmişini sorgulamak için bu plaka sorgulama işlemini yapmak önemlidir. Yapılan bu işlem sayesinde kasko ve trafik bilgisi gibi diğer ayrıntılı bilgiler de öğrenilebilir.

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Günümüzde en çok kullanılan plaka sorgulama yöntemi e-devlet kanalıdır. E-Devlet sistemine giriş yapmak için öncelikle turkıye.gov.tr adresini ziyaret etmek gereklidir. E-devlet şifresinin yanı sıra internet bankacılığı, e-imza, e-şifre ve TC kimlik kartı gibi yöntemlerle de sisteme giriş yapılabilir.

E-devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden temin edilebilir. Bu şifreyle sisteme giriş yapılmasının ardından "Emniyet Genel Müdürlüğü" menüsüne tıklanmalıdır. Hemen ardından "Araç Plaka Sorgulama" işlemi seçilerek plaka sorgulanabilir.

Haberin Devamı

Araç plaka sorgulama işlemi sayesinde aracın rengi, markası, modeli, tescil birimi, sahip olduğu belge tarihi gibi önemli bilgilerine erişim sağlanabilir. Böylelikle aracın kayıp veya çalıntı olup olmadığı gibi tüm detaylarına erişilebilir.

SMS YOLU İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Tüm operatörlerden SMS yolu ile araç plaka sorgulama işlemi yapılabilir. Sorgulama için ödenecek tutar 7 TL'dir. Yapılan sorgulama işlemi ile aracın kaskolu kaskosuz gün sayısından trafiğe çıkış tarihine kadar tüm detaylara ulaşılabilir. SMS göndermek için "DETAY boşluk PLAKA" yazılarak 5664'e mesaj atılmalıdır. Aracın değişen parça bilgisini öğrenmek için de "PARCA PLAKA" yazılarak 5664'e kısa mesaj gönderilir.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla sorgulama yapmak için öncelikle egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılmalıdır. Ardından sitenin "Trafik Cezası Sorgulama ve Otopark Sorgulama" bağlantısına tıklanarak ad, soyad, TC kimlik kartı bilgilerinin girilmesiyle birlikte araç plakası sorgulama işlemi gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç sorgulama yapmak için sbm.gov.tr internet sitesine giriş yapılmalıdır. Siteye tıklandıktan sonra "Sorgulamalar ve Online İşlemler" menüsüne tıklanması gerekir. Ardından TC kimlik numarası ve araç plakası ile sorgulama işleminde bulunulabilir.

Araç plaka sorgulama, ikinci el araç alımlarında önem taşıyan bir konudur. İleride mağduriyet yaşamamak adına mutlaka bu giriş yöntemlerinden birisi ile sorgulama yapılarak aracın geçmişi öğrenilmelidir.