Gazete Vatan Logo

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

E-devlet uygulaması ile araç plaka sorgulama yapabilir, ceza sorgulama işlemleriyle hangi aracın ne kadar cezası olduğunu görebilirsiniz.

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

E-Devlet girişi ile araç plaka sorgulama işlemini kısa bir şekilde yapabilirsiniz. E-Devlet’in sitesine giriş yaptıktan sonra plaka ve sigortalı T.C. kimlik no ve güvenlik kodu ile hasar kaydını sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Girdiğiniz bilgileri kontrol ettikten sonra “Ara" butonuna basıp hasar kaydına ulaşabilirsiniz.

Araç plaka sorgulama işlemini E-Devlet haricinde SMS yolu ile de öğrenebilirsiniz. Turkcell, AVEA veya Vodafone GSM operatörlerinden hangisinin olduğu fark etmeksizin 5664'e kısa mesaj atarak hasar kaydınızı sorgulayabilirsiniz.

ARAÇ SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

5664’te yapılan sorgulama işlemi ücretlidir. Tüm operatörler için ücretlendirme şu şekildedir:
Hasar Sorgulama için 4.00 TL, Araç Detay Sorgulama için 4.00 TL, Parça Detay Sorgulama için 4.00 TL, Tutanak Sorgulama için 4.00 TL, Trafik Sorgulama için 4.00 TL, Kasko Sorgulama için 4.00 TL olarak belirlenmiştir.

5664 ile Kaza raporlarının kayıt altına alınan tüm hasarlar bu sistem üzerinden kolaylıkla erişilebilmektedir. 5664’e SMS atarak aracın plakası değişse bile eski kayıtlara ulaşabilmeniz mümkündür. Her bir sorgulama için, sorgulanacak başlığını yazarak 5664’e gönderebilirsiniz. Aracın markasını, modelini, plaka değiştirip değiştirmediğini, son sahiplik süresini, hangi illerde tescil kaydının olduğu, yürürlükte kaskosunun olduğu süre ve toplamda kaskosuz olduğu süreyi anında bir SMS ile cep telefonunuzdan öğrenebilirsiniz.

E-devlet sistemi sayesinde gerçekleştirilebileceğiniz online plaka sorgulama işlemi ile işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminde yer alan bilgiler Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sisteminde yer alan bilgilerden sağlanmaktadır. E-Devlet araç plaka sorgulama işlemi son zamanlarda vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılan dijital bir hizmet olarak öne çıkmaktadır.

E-Devlet sistemi içerisinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün araç sorgulamasını yapmak amacıyla kullanılan sistem son derece güvenliklidir. Bu güvenli sistemde yer alan giriş yöntemleri; E-Devlet şifresi ile giriş, mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş ve T.C. kimlik kartı ile giriş, olmak üzere 4 tanedir. E-Devlet sisteminde yer alan ‘’E-Hizmetler’’ kategorisindeki Emniyet Genel Müdürlüğü online plaka sorgulama ekranından yalnızca aracın plaka bilgilerini girerek, sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Araçlarınızın tramer kayıtlarını sorgulamak için ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından hizmete sunulan SMS servisinden yararlanabilirsiniz. Araç tramer kaydı sorgulama işlemleri ile araçların tüm kaza bilgilerine erişim sağlanabilir. Tüm bu işlemler hızlı ve kolay bir şekilde öğrenilebilir. Bu işlem kolaylıkları en çok ikinci el araç almak isteyen vatandaşlar için kolaylık sağlamaktadır. Siz de alacağınız araç için araç tramer kaydını sorgulamasını kısa süre içinde yapabilirsiniz. Aynı zamanda aracınızın önceki yıllardaki kaza durumunu öğrenmek için araç tramer kaydı sorgulama yapabilirsiniz. Bu nedenle ikinci el araç alacak vatandaşlar yalnızca online hasar sorgulama işlemini gerçekleştirerek gönül rahatlığı ile istediği ikici el arabayı alabilmektedir. Araç plaka sorgulama işlemi vatandaşlar için büyük bir kolaylık sunmaktadır. Önceki yıllarda araç sorgulama ve plaka detaylarına ulaşabilmek için trafik şube müdürlüklerine gidilmesi veya sigorta şirketlerine gidilerek araç kayıtlarının sistemde olup olmadığının öğrenilmesi gerekmekteydi. Bu durum vatandaşlar için zorluk yaratmakta ve çok zaman almaktaydı. Ayrıca bu süreç her zaman doğru sonuç vermeyebilmekteydi. Tüm vatandaşlarımız ikinci el araç alırken bu sistem üzerinden araç plaka sorgulama işlemini gerçekleştirmelidir. Böylece ikinci el araç satımında yapılan tüm sahtekarlıklarının önüne geçilebilmek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı