Gazete Vatan Logo

Ankara kokmaya başladı

Susuzlukla mücadele veren kentte son olarak hastanelerde yaşanan su sıkıntınsın ardından şimdi de pis koku hakim oldu.

Günlerdir su sıkıntısı çeken başkentte, ıslah edilen İncesu deresinden sızarak bir apartmanın altında biriken su vatandaşların umudu oldu.

Apartman sakinlerinden Cemal Özyürekli, caddenin altından İncesu deresinin geçtiğini belirterek, apartmanın zemininde biriken dere suyunu bir kuyuda toplayarak vatandaşlara dağıttıklarını söyledi.

Özyürekli, 1997 yılından beri apartmanın temizliğinde kullandıkları suyu, son 4 gündür vatandaşlara dağıttıklarını söyledi.



Suyun "kesinlikle içilmemesi gerektiği" konusunda vatandaşları uyardıklarını anlatan, apartman sakini "Bu su sadece tuvalet, banyo gibi yerlerin temizliğinde kullanılabilir" dedi. Özyürekli, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığında sürekli tahlil yaptırdıklarını ve kurumun da suyun içilmesine onay vermediğini kaydetti.

Apartman yöneticisi Ahmet Özkaya ise suyun sadece temizlik için kullanılabileceğini ifade ederek, içmek için kesinlikle uygun olmadığını söyledi.

Özkaya, apartmanın altına arıtma sistemi olan bir su deposu yaptırmayı düşündüklerini belirterek, "Depo yapıldıktan sonra vatandaşlara suyu bedelsiz dağıtmayı düşünüyoruz" dedi.

Söz konusu apartmandan su alan bazı vatandaşlar da kesintiler nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e tepki gösterdi.

Tuvaletleri temizlemek için bile su bulamadıklarını ifade eden bazı vatandaşlar, soruna çözüm bulunmasını isterken, kovalar ve poşetlerle evlerine su taşıdılar.

DEĞİŞİK ÖNLEMLER

Su kesintilerinin bir haftayı aşkın süredir uygulandığı başkentte, bazı vatandaşlar su takvimine uyulmamasından yakınırken, esnaf da değişik önlemler alıyor.

Mamak ilçesi Şahintepe Mahallesi ve civarında yaşayanlar, 31 Temmuzdan bu yana su alamıyor.

Susuzluk nedeniyle bazı alışveriş merkezleri, pastane, kafe ve lokantalarda plastik çatal, bıçak ve tabaklarla servis yapılırken, bazı yerlerde de tuvaletlerin kullanılmasına izin verilmiyor.

Şahintepe Mahallesi Muhtarı Hüseyin Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su kesintilerinin başladığı günden bu yana "bir gün bile" su alamadıklarını öne sürdü.

Susuzluk nedeniyle bölge halkının zor günler geçirdiğini ifade eden Aslan, sıkıntılarını iletmek için ASKİ’yi aradıklarını ancak telefonların açılmadığını kaydetti. Aslan, Ankara Büyükşehir Belediyesince açıklanan su takvimine uyulmadığını savundu.

Mahalle sakinleri ise "kentin susuz kalmasının belediyenin hatası" olduğunu iddia ederek, "Belediye hatasını neden bizden çıkarıyor?

Mamak’a kasıtlı mı su verilmiyor?" dediler.

Vatandaşlar, su ihtiyaçlarını Ankara çevresindeki köy çeşmelerinden su getirerek ve içme suyu satın alarak gidermeye çalıştıklarını belirttiler.

ANKAMALL’DA TUVALETLERE KİLİT VURULDU
Ankara’nın en çok ilgi gören alışveriş merkezlerinden Ankamall’de sudan tasarruf sağlanması amacıyla tuvaletler kapatıldı.
Ankamall Operasyon Müdürü İsa Güven, su sıkıntısının büyük boyutlara ulaşması üzerine alışveriş merkezinde bazı tedbirler almak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Ankamall’de günlük su tüketiminin 500 tonun üzerinde olduğuna işaret eden Güven, su kesintilerinin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte bu tüketimi yarı yarıya indirmek için "mecburen" 5 maddelik tasarruf tedbirini hayata geçirdiklerini anlattı.

Güven, depoların sadece su kesintisi anında kullanılmasını sağladıklarını, temizlik ekiplerinin su kullanımını sınırlandırdıklarını, süs havuzlarını doldurmayıp, tuvaletleri dönüşümlü kullandırdıklarını ve yeşil alan sulanmasını durdurduklarını belirtti.

Alışveriş merkezinde toplam 110 kabin içeren 28 kadın ve erkek tuvaleti bulunduğunu ve bu tuvaletlerde aşırı miktarda su tüketimi olduğunu dile getiren Güven, bunların bir kısmının kullanıma kapatıldığını, kalanların da dönüşümlü olarak kullanıldığını kaydetti.

Tasarruf önlemleri sayesinde günlük su tüketimini 250 tona kadar indirdiklerine dikkati çeken Güven, "Toplam 720 tonluk iki su depomuz var ancak bunun 3’te 1’ini yangın riskine karşı muhafaza etmek zorundayız. Geriye kalan miktarda ancak bir günlük ihtiyacımızı karşılayabilir. Bu nedenle kesintilerin bir an önce son bulmasını umut ediyoruz" diye konuştu.

PLASTİK ÇATAL VE BIÇAK SERVİS MASALARINDA YERİNİ ALDI

Öte yandan, bazı benzinlik, lokanta, kafe ve pastanelerde de tuvaletler susuzluk nedeniyle kullanılamazken, işletmeciler bulaşığı azaltmak için plastik çatal, bıçak ve tabaklarla servise başladılar.

İşletmeciler, bir haftadır yeterince su alamadıklarını dile getirerek, bu durumun hijyenik hizmet vermek açısından sıkıntı yarattığını ifade ettiler.

Su ihtiyacını az da olsa gidermek için ücret karşılığı kullanma suyu getirdiklerini kaydeden işletmeciler, su kesintilerinin önüne geçilmemesi halinde taşıma suyunun da yeterli gelmeyeceğini anlattılar.

Yeterince su temin edemediklerini için temizlik ve bulaşığın sorun olduğunu kaydeden işletmeciler, bu nedenle plastik çatal, bıçak ve tabaklarla müşterilere servis yapmak zorunda kaldıklarını sözlerine eklediler.

"ANKARA KOKMAYA BAŞLADI"

Susuzlukla mücadele veren kentte son olarak hastanelerde yaşanan su sıkıntınsın ardından şimdi de pis koku hakim oldu. Musluklardan akmayan sular nedeniyle kanalizasyonların dip çöküntüleri artınca, temizlenmeyen rögarlar nedeniyle Ankara kokmaya başladı.

Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Heval Sarıtaş, ANKA’ya yaptığı açıklamada, lavabolarda ve tuvaletlerde azalan kullanım suyu nedeniyle atıkların seyreltilemediğini vurguladı. “Dip maddesinin artması kokuya neden oluyor. Ankara’nın birçok bölgesinden vatandaşlar bize dahi koku şikayetinde bulunuyor" diye konuşan Sarıtaş, kesintiler beklenmeden rögarların temizlenmesi gerektiğini kaydetti.

Sarıtaş, Ankara’nın kokma nedenini şöyle özetledi:

“Bazı bölgelerinde 5 ila 8 günü bulan su kesintisi nedeniyle Ankara’nın kanalizasyon şebekesindeki su oranı yok denecek kadar azaldı. Daha önce suyla seyreltilen atıklar, susuzluk nedeniyle dip çöküntülerini artırdı. Gerekli temizlik de yapılmadığı için rögarlardan koku yükseliyor."(ANKA)

ÇEŞMELERE HÜCUM

Ankara’nın tamamına 3 gün süreyle su verilemeyeceğinin açıklanmasının ardından bir çok vatandaş çevre ilçe ve beldelerde bulunan çeşmelere yöneldi.

Su sıkıntısı çeken bazı vatandaşlar, araçlarına doldurdukları bidonlar ve pet şişelerle, başta Çubuk, Gölbaşı, Kazan ve Kızılcahamam olmak üzere Ankara’nın ilçelerine kadar gidiyor.

2004 yılında Çubuk Belediyesi tarafından yaptırılan çeşmeler,

"susuzluk" çeken Başkentlilerin imdadına yetişirken, Ankara’ya 28 kilometre uzaklıktaki Çubuk ilçesinde belediye tarafından yaptırılan 9 sokak çeşmesi, Ankaralılarını ilk tercihi arasında.

Özellikle akşam saatlerinde otomobilleriyle Çubuk’a gelen çok sayıda vatandaş, beraberinde getirdiği bidon ve şişeleri doldurarak, bir kaç günlük su ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çubuk’taki sokak çeşmelerinden su tüketiminin son bir kaç gün içinde hızla arttığını belirterek, günde ortalama 10 bin metreküp su tüketildiğini bildirdi.

Her bir çeşmede bir kaç tane musluk bulunduğunu ifade eden Tuğluca, muslukların "dokunmatik" özelliğinden dolayı tek damla suyun israf olmadığını vurguladı.

KAZAN VE GÖLBAŞI DA TERCİH EDİLİYOR

Ankara’nın Kazan ve Gölbaşı ilçelerine bağlı yerleşim birimlerindeki kuyu suyu bulunan yerleri tercih eden vatandaşlar da bölgede bahçe sulamasında kullanılan sulardan alıyor.

Gölbaşı’nda Haymana Yolu üzerindeki Mogan Parkı’nın çıkışına yakın mesafede bulunan çeşme, çok sayıda vatandaşın su ihtiyacını karşılıyor.

Sabah saatlerinden itibaren gece geç saatlere kadar yüzlerce vatandaş, arabalarından getirdiği bidonları bu çeşmede dolduruyor.

Gölbaşı Belediyesi yetkilileri, ilçe sınırları içinde bulunan söz konusu çeşme ile Polis Akademisi yakınlarındaki bir çeşmede son bir kaç gün içinde aşırı yoğunluk yaşadığını belirterek, su doldurma sırası nedeniyle zaman zaman kavgaların yaşandığı bilgisinin kendilerine ulaştığını belitti.

Yetkililer, ilçeye bağlı çevre köy ve mahallelerde de çeşmeler bulunduğunu hatırlatarak, bazı vatandaşların da buralara yöneldiğini anlattı.

HEM MANGAL, HEM İÇME SUYU...

Başkent’e 75 kilometre uzaklıktaki Kızılcahamam’ı ise özellikle içme suyu ihtiyacını karşılamak isteyenler tercih ediyor.

Kızılcahamam Belediye Başkanı Adem Özbekler, Ankara’daki su kesintilerinin ardından Kızılcahamam ve çevresindeki çeşmelerin başında uzun kuyruklar yaşandığını bildirdi.

Araçlarına bidonları yerleştiren vatandaşların, mangallarını da beraberinde getirerek, aynı zamanda bölgede piknik yaptıklarını dile getiren Özbekler, piknik dönüşü doldurdukları bidonlar ile Ankara’ya döndüklerini söyledi.

Ankara’nın su krizi yaşadığı bir dönemde "Su Festivali" düzenleyeceklerini anlatan Özbekler, ilçenin adete bir "su cenneti" olduğunu vurguladı.

SU FİRMALARI DAMACANA VE ŞİŞE BULAMIYOR

Öte yandan, Ankara’daki su kesintilerinin ardından talep patlaması yaşayan Kızılcahamam’daki içme suyu üreticilerinden "Jav-Su" ve "Altın Su" firmalarının yetkilileri ise fabrikalarında su sıkıntısının bulunmadığını belirterek, damacana sıkıntısı yaşadıklarını bildirdi.

Altın Su Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Filiz, yurt genelindeki su üreticilerinin, artan talepler karşısında damacana bulamadığını kaydetti.

"Damaca almakta zorlanıyoruz. Aylar önce verdiğimiz damacana siparişlerimiz hala elimize ulaşmadı" diyen Filiz, sözlerine şöyle devam etti:

"Elimizde damacana olmadığı için üretim kapasitemizi yarıya düşürdük ve şişe dolumunu azaltarak, damacanaya ağırlık verdik. Fabrikamızın önünde halka açık olan çeşmemizden su almak için Ankara’dan gelen piknikçiler, hafta sonları büyük kuyruklar oluşturuyor. Bu manzaraları görmek üzücü, fakat bu da ülkemizin bir gerçeği." Bu arada yetkililer, damacana üretimi yapan firmaların siparişleri yetiştiremediğini de vurgulayarak, PETKİM’den ham madde alamadıklarını iddia etti.


İLGİLİ HABERLER

Başkentte hastanelere su şoku

Haberin Devamı