Gazete Vatan Logo

Alkol yasasına 'Ece Erken maddesi!'

Alkol yasasına eklenen ‘Ece Erken maddesi’yle alkolmetreyi üflemeyi kabul etmeyen sürücüler ‘100 promil alkollü’ sayılacak ve iki yıla kadar hapisle yargılanabilecek

Trafik denetimlerinde alkolmetre kontrolünü reddedip cihazı üflemeyi kabul etmeyenler, Avrupa’nın pek çok ülkesinde olduğu gibi 100 promil üzeri alkollü kabul edilecek. Ehliyetlerine el konularak mahkemeye sevk edilecek bu kişilere 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. 2 dublenin üstünde rakı içip direksiyon başına geçen sürücüler de yine 2 yıla kadar hapis cezası yaptırımıyla karşı karşıya kalacak.

Ağır yaptırımlar

TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu alkollü içki satış ve reklamlarına ilişkin yeni düzenlemeler de içeren kanun teklifini önemli bazı değişikliklerle 2 günlük mesaisi sonucu kabul etti. AK Parti’nin önergesiyle teklife son dakika eklenen bir maddeyle, “alkollü direksiyon başına” geçenler için ağır yaptırımlar getirildi.

Kabul edilen önerge uyarınca trafik ekiplerinin denetimi sırasında 50-100 promil arasında alkollü çıkan sürücüye ilk seferde 700 TL idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgesine 6 ay süreyle el konulacak. 5 yıllık süre içinde bu ihlali 2. kez yapan sürücülerin bu kez sürücü belgelerine 2 yıl süreyle el konulacak ve ayrıca 877 TL para cezası uygulanacak. Bu suçun yine 5 yıllık dilim içinde 3. kez ihlal edilmesi durumunda ise kişinin ehliyetine 5 yıl süreyle el konulup hakkında ayrıca 1407 lira idari para cezası uygulanacak.

Ece Erken cezası

Komisyonda, sunucu Ece Erken olayı ile birlikte tartışılan alkolmetre üflemeyi reddedenlerin durumu ele alındı. Emniyet temsilcileri mevcutta da bunun uygulandığını ancak alkolmetre üflemeyi reddeden her sürücüye ekip refakat etmesi halinde onlarca polisin yarım gününün hastanelerde geçtiğini belirttiler. Teklif sahibi AK Partili Recai Berber bunun üzerine “Üflemeyen direk 100 promil üzeri alkollü sayılsın” önerisini gündeme getirdi. Muhalefet temsilcilerinin de destek vermesi üzerine madde metnine alkolmetreyi üflemeyi reddeden tüm şoförlerin 100 promil üzeri alkollü sayılması hükme bağlandı.

4 şişe bira= 100 promil

KomisyonA katılan emniyet yetkilileri VATAN’ın 100 promil alkol için ne kadar içki tüketilmesi gerektiğine ilişkin sorusuna, “4 şişe bira ya da 2 duble rakı” yanıtını verdiler. Bir diğer önerge ile narkotik veya uyarıcı tespit edilen sürücülerin de ehliyetlerine 5 yıla kadar el konulabilecek.

Haberin Devamı