Gazete Vatan Logo

‘Alevilere yönelik nefret söylemi artış gösterdi’

Hrant Dink Vakfı tarafından yürütülen “Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi” çalışması kapsamında 2013 yılı Eylül-Aralık medya izleme raporunun sonuçları açıkandı. İdil Engindeniz, tarafından hazırlanan raporun ilk bölümünde dini ve etnik gruplara yönelik nefret söylemi içerikleri yayınlar ile kadın ve LGBTİ’lere yönelik içerikler yer aldı. Raporun ikinci bölümü olan yazılı basında ayrımcı söylem dosyasının konusunu ise ‘Aleviler’ oluşturdu. “Yazılı Basında Ayrımcı Söylem: Aleviler Dosyası” başlığı altında hazırlanan raporda medyada yeralan Alevilerle ilgili olay ve etkinlikler göz önünde bulundurularak analiz yapıldı.



97’den 141’e çıktı


Cami-cemevi projesi, Tuzluçayır eylemleri, Alevi açılımı konulu Abant Platformu toplantısında gazetelerin kullandıkları ayrımcı dile vurgu yapıldı. Raporda Geçen yıl 97 olan nefret söylemi içerikli yayının bu dönemde 141’e çıktığı belirlendi. Özellikle yılbaşı sebebiyle muhafazakâr basında çıkan ve Hıristiyanları hedef alan haberlerdeki artışın da dikkat çekici boyutta olduğu belirtildi.

Ropordeki tespitlere göreErmenilere yönelik nefret söylemi içeriği, 24 yazıyla ilk sırada yer aldı. Düşmanlık, savaş söylemi 22 içerikle ikinci sırada yer alırken 11 yazıda ise küfür, hakaret, aşşağılama tespit edildi.

Rumlara dair kategorilendirmede ilk sırada 9 içerik yeraldı. Düşmanlık, savaş söylemi kategorisinde 4 yazıya rastlandı. İçeriklerden ikisi haber, biri okur katılımı türündeyken köşe yazısı sayısı 10 oldu. Yahudilere yönelik nefret söylemine son dönemde abartma, yükleme, çarpıtmada 33 içerik olduğu tespit edildi. 19 içerikle küfür, hakaret, aşşağılama, 5 içerikle düşmanlık izledi. Yahudilere yönelik nefret söylemiinin 47 yazı ulusal basında yer aldı.

Haberin Devamı