Gazete Vatan Logo

AB Türkiye ile ilişkiye girmeli!

İngiltere eski dışişleri bakanından AB açıklaması

World Political Forum'da konuşan İngiltere eski dışişleri bakanı Miliband, Gezi Olayları sonrasında AB'nin Türkiye ile daha yakın ilişki kurması gerektiğini söyledi.

İngiltere'nin eski dışişleri bakanı David Miliband, Gezi Olayları sonrasında Avrupa Birliği'nin Türkiye ile daha yakın ilişki kurması gerektiğini düşündüğünü söyledi.
World Political Forum toplantıları için İstanbul'a gelen Miliband, Avrupa Birliği'nde Gezi Olayları sonrasında iki ayrı düşünce belirdiğine işaret etti.

Gezi Olayları sonrasında Avrupa'daki hükümetlerden, protestoculara kolluk kuvvetlerinin müdahalesi hakkında eleştiriler getirilmiş, Avrupa Parlamentosu da sert bir eleştiri metni yayımlamıştı. Öte yandan, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki yeni tek fasıllık görüşmelerin de başlaması bekleniyor.

Avrupa Birliği'nin istikrarı

İngiltere'nin eski dışişleri bakanı Miliband, gazeteci Ahu Özyurt'un moderatörlüğünü yaptığı “Yeni ve Adil Bir Dünya Düzeni” başlıklı oturumda Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin siyasi istikrarı ile demokratik kural ve değerlerine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

"Türkiye nereye gider?"

Özyurt, 2007 yılında İngiltere dışişleri bakanı olduktan sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptığını ve ülkeyi önde gelen bir güç olarak gördüğünü söyleyen Miliband'a "Türkiye, sizce bundan sonra nereye gider?" diye sordu.

Miliband, Türkiye'nin kendisini "kimsenin olmadığı bir yerde bulma" riskiyle karşı karşıya olduğunu; Avrupa Birliği'nin uzaklaşabileceğini, Ortadoğu'nun ulaşılmak istenen bir yerde olmayabileceğini söyledi.

Miliband, Türkiye ile ilişkileri geliştirecek olan bir Avrupa Birliği'nin de karşısında "dinamik, açık fikirli ve, kutup bir güç" bulacağını söyledi.

Haberin Devamı