Gazete Vatan Logo

AB Bakanı Çelik: İzin vermeyiz

AB Bakanı Ömer Çelik AB Elçiler Toplantısı'nda konuştu. Çelik konuşmasında HDP'li vekilllerin tutuklanmasına ilişkin " Hendekler kazanımımızdır demek siyaset değil teröre destektir. Sivil siyaseti terör örgütlerinin sakatlamasına izin vermeyiz" diye konuştu.

AB Bakanı Çelik: İzin vermeyiz

Büyükelçileri olağanüstü toplayan AB'ye Ankara'dan sert yanıt geldi. AB Bakanı Çelik şunları söyledi; (İfade vermeye gitmeyen HDP'lilere operasyon) Bir kişinin milletvekili olarak seçildikten sonra terör faaliyeti yapması hususunda bir serbestiyet var diye bir ilke yoktur. Burada terör propagandası yapan, teröre destek veren ve ifadeye çağrıldığı halde gitmeyenler hakkında işlem yapıldı. Nitekim çoğunun dosyasına bakalım, birçoğu da serbest bırakıldı. Eğer burada bir partiye dönük hasmane bir tavır söz konusu olsaydı o zaman biz parti kapatmalara karşı olan bir parti olmazdık. Biz her zaman söyledik, 'Biz parti kapatmalara karşıyız' dedik."

Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle;

* Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri için pozitif köprüler kurulmalı.

* Çeşitli vesilelerle AB'nin aldığı pozisyonlara ilişkin rahatsızlaklarımızı kendileriyle paylaştık. Avrupa'daki bazı dostlarımızın davranışları kabul edilemez bir durum.

* Türkiye-AB ilişkilerinde sürekli Türkiye karşıtlığının yapılması doğru bir siyaset tarzı değil. Sürekli olarak Türkiye hakkında konuşmak doğru değil. Tabi son olarak yapılan açıklamalarda, AB büyükelçilerinin toplantıya çağrılmasının doğru olmadığını ifade ettim. Bizim esas baktığımız Türkiye AB ilişkilerinin anlamlı bir şekilde yürütülmesidir.

Haberin Devamı

* Süreli Türkiye karşıtlığının yapılması doğru bir siyaset değildir. Merkel'in bir sözü vardı; 'Birbirimiz hakkında konuşmayalım, birbirimize konuşalım' diye. Biz bunları konuşmaya her zaman hazırız.


* 2004'ten 2009'a kadar süreçte AB içerisinde dokunulmazlık dosyası kalkan vekiller var. Türkiye'de ise Meclis'in tamamına dönük bir şekilde dokunulmazlıklar kaldırıldı. Siyasi partilerin mülkiyeti halktadır. Ama bir miletvekili seçildikten sonra eğer terör örgütünü himaye eden propoganda yapan bir tutum içinde giriyorsa şu eleştiriyi kabul etmeyiz: Seçilmişlere dokunamazsınız

HDP'LİLERE TUTUKLAMA

* Seçilmişlere kanunlara uyarsa dokunulmaz. Terör örgütünün temsilcisi gibi davranıyorsa oy aldığı kesime karşı sorumluluğunu yerine getirmiyor sabote ediyor demektir. Hendekler kazanımımızdır demek siyaset değil teröre destektir. Sivil siyaseti terör örgütlerinin sakatlamasına izin vermeyiz.

Haberin Devamı

* İfadeye gitmeyenler hakkında işlem yapıldı. Bir partiye dönük hasmane tutum yok. AB artık çifte standarda düzen getirilmelidir.

* iddia ediyorum görevim gereği Avrupa Parlamentolarını takip ediyorum. Hiçbir Avrupa ülkesinde TBMM'de kullanılan ifadeler kullanılamıyor. Her türlü açıklama anlayışla karşılanıyor. Bu söylemler birçok Avrupa ülkesinde kabul edilemez.

* AP'de PKK'lı fotoğraflarını neden kınamadınız? Bugün Türkiye ile güçlü ilişkiler kurma günüdür. Bu alanı fırsata çevirebiliriz.