Gazete Vatan Logo

6 Kasım isyanı! Eğitime ara verildi

YÖK’ün kuruluş yıldönümü birçok üniversitede protesto edilirken olaylar çıktı

6 Kasım isyanı!   Eğitime ara verildi

Ankara’da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi işgal edilince polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Kızılay’da da müdahale vardı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş (6 Kasım 1981) yıldönümü yine öğrenci protestolarına sahne oldu. Ankara’nın birçok yerinde üniversite öğrencileri eylem yaptı. Kızılay Yüksel Caddesi’nde toplanan bir grup öğrenci “Parasız eğitim istiyoruz, sınavsız gelecek istiyoruz” sloganı atarak basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından yürümek isteyen öğrencileri polis biber gazıyla müdahale ederek dağıttı.


Kızılay’da yaşanan polis müdahalesinin ardından bir grup öğrenci Sıhhıye’deki Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne geldi. Dekanın odasına giren bir grup öğrenci pencereden ‘YÖK’e hayır/Dev-Genç’ pankartı açtı ve sloganlar attı. Çevik Kuvvet polisleri önce fakültenin dışından içeriye gaz bombası atarak müdahale etti. Daha sonra fakültenin içine giren polisler dekanlık odasına ve ders yapılan koridorlara gaz attı. Bu sırada içeride ders yapan öğrenciler atılan gaz bombalarından etkilendi. Yaklaşık 10 öğrenci gaz nedeniyle fenalaşarak hastaneye kaldırıldıDekanlığı işgal eden 8 öğrencinin de aralarında bulunduğu 6’sı kadın, 11 öğrenci gözaltına aldı. Bazı öğrencilerin gözaltına alındıktan sonra kelepçelendikleri ve darp edildikleri görüldü. Olayların ardından DTCF’de eğitime 2 gün ara verildi.

Güvenlikçilerle kavga

Akdeniz Üniversitesi Kampüsü’ndeki eyleme özel güvenlik görevlileri müdahale etti. Çıkan arbedede bir özel güvenlik görevlisinin kolu kırıldı. Beş öğrenci gözaltına alındı. Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü’nde de kalabalık bir öğrenci topluluğunun gerçekleştirdiği protesto gösterisi sırasında olaylar çıktı. Rektörlük binası önünde baririkat kuran özel güvenlikçilerle öğrenciler birbirine girdi.


İstanbul olaysız

İstanbul’daki eylem ise olaysız bitti. Beyazıt’ta toplanan üniversite binlerce öğrenci, Eskişehir’de uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden üniversiteli Ali İsmail Korkmaz’ın maskesini taşıdı. Sık sık Gezi Parkı eylemleri ve Başbakan Erdoğan’ın, öğrenci evleri ile ilgili açıklamalarına atıfta bulunan öğrenciler, “Kızlı erkekli direniyoruz” diye slogan attı.

YÖK’ten bildiri: Artık farklıyız

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, YÖK’ün kuruluşunun 32. yılında, 9 maddelik bildiri yayınladı. YÖK’ün 12 Eylül kurumu olduğunu, ancak bugün durumun farklı olduğunu ifade eden Çetinsaya, “İmkanlar dahilinde sistemin yapılandırılması için çalışıyoruz” dedi. ‘Akademik Özgürlükler Bildirisi’nde, eylemler için şöyle denildi: “Öğrenciler de öğretim elemanları da doğru bulmadıkları ve onaylamadıkları konularda şiddete başvurmaksızın eleştirme ve protesto hakkına sahiptirler. Ancak bu hak, akademik etkinliklerin işleyişini ve üniversite düzenini sekteye uğratamaz. Öğrencilerin öğrenme, öğretim elemanlarının öğretme ve üniversite ortamında bir düşüncenin dile getirilebilme özgürlüğünü kısıtlayan her türlü eylem, işgal ve protesto; akademik özgürlüklerinin ihlalidir.”

Haberin Devamı